19.10.2023 | 21:05
Ваня Григорова сваля кабинета
Нарастващата подкрепа за лявата кандидатка за кмет на София засилва все повече слуховете в политическите среди, че се готвят отчаяния манипулации с машинния вот

Втора социологическа агенция праща кандидат-кмета на левите партии Ваня Григорова на балотаж на местните избори в София. Според „Медиана“ синдикалистката е на 2,6% от първото място, на което все още се крепи скандалният кандидат на ППДБ Васил Терзиев.

Още по-любопитни са данните при трите възможни сценария на балотажа в столицата. Ако Григорова стигне до втория тур – преднината на Терзиев, в единия случай, и на Хекимян, в другия, е под 2%, което е в рамките на статистическата грешка за подобен тип проучвания.

Ако допреди няколко седмици изглеждаше невъзможно Терзиев да загуби, сега дори не е сигурно мястото му на балотажа. Истинският шамар не само за него, но и за цялата сглобка, ще дойде, ако Григорова стигне до балотаж, а след това спечели и кметските избори в София. Загуба в столицата на ГЕРБ и ППДБ ще е категоричен знак, че обществото не приема некоалиционното им управление.

Освен 4-годишен мандат за Григорова, при победа на 29 октомври тя на практика ще свали и правителството, което няма да има легитимността да управлява, след като е изгубило най-голямата си крепост. От началото на демокрацията София не е имала червен кмет.

За справка – на последните парламентарни избори ГЕРБ и ППДБ са събрали над 60% подкрепа. Евентуално поражение след седмица ще счупи крехкото и безпринципно управление и дори американското посолство няма да може да помогне в този случай.

Нарастващата подкрепа за Ваня Григорова според социолозите засилва все повече слуховете в политическите среди, че се готвят отчаяния манипулации с машинния вот. Ще бъдат впрегнати всички сили, за да се възпрепятства стигането й до балотаж.

В противен случай дните на сглобката са преброени, категорични са експертите, до които ПИК се допита. Те са убедени, че няма как правителството да остане на власт, ако ГЕРБ и ППДБ изгубят София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране