19.01.2024 | 11:42
Васил Божков прибира милионите от продажбата на самолета си
Луксозния му „Бомбардер“ е с начална цена от 28,7 милиона лева без ДДС

Васил Божков ще прибере парите от продажбата на самолета си за себе си. Миналата седмица стана ясно, че частен съдебен изпълнител е обявил публична продан на луксозния му „Бомбардер“ с начална цена от 28,7 милиона лева без ДДС.  Изброени са залози на фирмата му „Вабо 2107 ЕООД към банка заради кредит и запори от НАП и КПКОНПИ.

Самолетът на Божков е купен през август 2018 година с инвестиционен кредит от „Интернешъл Асет Банк“, чийто собствен е Младен Михалев. По това време хазартният бос нямаше проблеми с правосъдието. Беше най-богатият българин и уважаван бизнесмен. Срещу кредита от банката Божков залага купения с парите самолет.

През януари 2020 година държавата го удари и му образуваха три дела с 19 тежки обвинения. Тогава той беше избягал в Дубай със същия самолет с междинно кацане в Атина. След това бомбардерът се върна у нас.

С началото на разследванията срещу Божков фирмите и активите му бяха запорирани от различни институции – Специализираната прокуратура, НАП, а след това и КОНПИ по делото за отнемане на имущество за 278 милиона лева. Сред запорираните активи беше и този самолет.

Фирмите на Божков заведоха дела срещу НАП и спечелиха някои от тях. Обвиняемият бизнесмен се прибра от Дубай през лятото на миналата година. Кацна у нас на 25 август. Ден по-рано от КПКОНПИ са вдигнали запора върху самолета му. А през ноември същото прави и НАП под ръководството на Румен Спецов, който също пребивава в Дубай, когато Асен Василев не е министър.

Вече с вдиганти запори, самолетът „Бомбардер“ попада при частния съдебен изпълнител Милен Бъзински. Единственият кредитор на „Вабо 2017“ ЕООД със собственик Васил БОжков е „Бългериън Хотелс Сървисиз“ на Васил Божков и този факт е отразен в обявата на публичната продан.

Причината е, че през декември 2021 година, когато още го издирваха, банката на Младен Михалев продава дълга на кредитополучателя „Вабо 2017“ на друга компания на Божков, която няма запори по делата срещу него. Ако някой все пак купи самолета на търга, парите от продажбата ще постъпят в банковите сметки пак на Васил Божков.  След новината за продажбата той публикува своя снимка във Фейсбук в кабината на самолет, но без пояснения. За него се знае, че има поне още един самолет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране