04.10.2023 | 11:03
Васил Терзиев искал 5 милиона за изборите
Нахалство: милионите той поискал от партиите от коалицията ППДБ

Потомъкът на свързаната по всички направления с Държавна сигурност  фамилия на Васил Терзиев, който е изявен it бизнесмен, ще счупи всякакви рекорди за предизборна кампания за кмет на София. Това показва проучване на „Филтър“, което е основано на данни, получени от няколко независими един от друг източника.

Партиите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ довериха, че Терзиев е поискал почти 5 милиона от централите на формациите, които го подкрепят за вота  в столицата. Подобно нахалство не си е позволявал никой, коментират възмутени привърженици на десницата, която у нас се превърна в неолиберална левица. Отделно от партийните пари за Терзиев касичка си направили други олигарси, бизнесмени, корпорации свързани с „Америка за България“, фирми на бившата ДС.

Независими наблюдатели отбелязват, че реално Терзиев е в кампания, започнала повече от три месеца. Това се случва в грубо нарушение на Изборния кодекс, но нямаме информация бизнесмена, подкрепящите го партии и щабът му да са глобени.

Иначе усилията ще дадат резултати, защото кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян и Васил Терзиев са най-вероятните участници на балотажа в София, прогнозират социолози, сред които и авторитетният анализатор Димитър Ганев.

Общо между двете кандидатури е, че не са партийни и целят привличане на гласове извън традиционните партийни ядра. Рискът е, че е възможно да не бъдат припознати от традиционните симпатизанти на двете формации. Затова се налага те да  бъдат легитимирани от лидерите на основните политически лица в тях. Борисов вече започнат да лансира бившия шеф на новините в bTV, макар че не го придружи при официалното представяне за кмет, както направи при кандидатите за Пловдив и Варна. Приближени до Борисов твърдят, че това е направено съзнателно, защото Хекимян, както и Васил Терзиев не са традиционни играчи на политическата сцена. Партиите, които ги издигат, си дават сметка, че трудно ще спечелят изборите с твърдите симпатизанти, и затова иска да разтворят ветрилото и да внушат, че избраниците за градоначалници са независими. Така биха могли да спечеля част от периферията.

ГЕРБ не за първи път залага на хора извън партията. Това се случи с кандидатурите на проф. Николай Габровски за премиер и проф. Атанас Герджиков за президент. Тогава обаче партията на Борисов беше в изолация и търсеше легитимация чрез лица, които се ползват с авторитет в своята професионална сфера.

От централата на ГЕРБ са категорични, че Борисов не е номинирал Хекимян с идеята да загуби вота за София, защото в подобна идея няма политическа логика. Ако журналистът спечели столицата, балансът в мнозинството ще бъде изместен към Борисов. Така лидерът на ГЕРБ ще се озове в по-силна позиция и във всички случаи ще се възползва максимално от нея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране