21.03.2015 | 0:02
Василев е продал дела си от 43% в БТК на LIC33
Във вторник международният инвеститор LIC33 ще даде повече подробности за сделката

В Търговския регистър на Люксембург е вписана сделка с 43-те процента на банкера Цветан Василев в Българската телекомуникационна компания (БТК)

Източник от ръководството на „Виваком“, който не пожела да бъде назован, потвърди информацията за сделката.  Фирмата SHCO 79 на банкера, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказва купувач на телекома.

LIC33, за която няма много информация, според съобщението вече полага усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана. В сайта на фирмата , който според „Капитал“ е създаден в четвъртък сутринта, пише, че групата LIC33 включва инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании.

От LIC33 обясниха, че са създадени специално, за да работят на българския пазар. Задачата им била да рефинансират дълг от 900 милиона евро. От дружеството разчитат на правителствена подкрепа, за да спазят българското законодателство.

Вчера от КЗК съобщиха, че при тях няма информация за продажбата на БТК. От комисията обаче допуснаха, че такава може да има в европейските информационни масиви.

Междувременно стана ясно, че във вторник сутринта е насрочена пресконференция, на която международният инвеститор LIC33 ще даде повече подробности относно успешното придобиване на активи, включително мажоритарния дял на „Виваком“, в България.

Преди сделката в БТК акционери бяха компанията на Цветан Василев – с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ – “ВТБ капитал”, с малко над 33%, и кредиторите на компанията.

Премиерът Бойко Борисов коментира по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че „много бързо трябва да влязат синдици в Корпоративна търговска банка и да съобщят дали някой е пипал собствеността на КТБ. „Ако това се докаже, прокуратурата веднага да намери виновниците“, казва той. Според него това не е закъсняла стъпка.

„Месеци наред ние очаквахме процедурата с поставянето на синдици да стане факт. Спомняте си разговора с г-н Миков, който каза, че и по това действащо законодателство би могло да се сложат синдици. Ние веднага го направихме и още следобеда съдът ни върна, че не може да ги назначи. С една дума, ние трябваше да изчакаме този процес, за да не ни обвинят в някаква тенденциозност. В същото време пък не можем да гледаме как собствеността ще я разпределят по друг начин – незаконно. Затова смятам до края на другата седмица, ако днес обнародват закона, вече да има синдици и въпросите да са към синдиците“, казва той.

През юни 2004 г. правителството на Симеон Сакскобургготски продаде 65% от капитала на БТК на Вива Венчърс Холдинг, дъщерна компания на американския частен инвестиционен фонд Advent International.

През януари 2005 г. българската държава стартира публичното предлагане на остатъчния пакет от акции и 34,78% от капитала на компанията на Българска фондова борса – София. През май 2005 г. БТК получи лиценз за изграждане на мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS, клас Б (2×5+5 MHz). Разрешението е за срок от 20 години, а лицензионната такса е в размер на 42 млн. лв. Компанията стартира своите мобилни услуги с марката vivatel през месец ноември 2005 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране