17.03.2015 | 13:04
Василев смята за незаконни промените за временния синдик в КТБ
Процедурата противоречи на Конституцията, европейското законодателство и правовия ред, пишат адвокатите на избягалия в Сърбия банкер

Дружеството на Цветан Василев „Бромак“, чрез което той притежава мажоритарния дял в останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), оспорва подготовката на ново извънредно законодателство, с което в банката да се вкара временен синдик.

В писмо до председателя на Народното събрание, президента, премиера и Еврокомисията адвокатите на Василев излагат правни аргументи срещу промяната в закона, която ще позволи въвеждането на синдик в банката преди да е започнала процедурата по несъстоятелност. Измененията бяха инициирани от премиера Бойко Борисов миналата седмица, когато той обяви, че имуществото на банката се разграбва с мълчаливото съгласие на назначените от БНБ квестори. Всички парламентарни групи подкрепиха промяната в законодателството и участваха в подготовката на новите текстове. Очаква се те да бъдат гласувани утре в пленарната зала като част от измененията в Закона за банковата несъстоятелност, вече приети на първо четене.

Според адвокатите на Василев процедурата противоречи на Конституцията, европейското законодателство и правовия ред. Те напомнят, че във Върховния административен съд има висящо дело срещу отнемането на лиценза на КТБ и докато то не приключи, банката не може да влезе в процедура по несъстоятелност, която предполага назначаване на синдик. Изтъква се, че и сега квесторите имат задължението да опазват имуществото на банката в интерес на кредиторите й. Освен това държавата оказвала натиск на съда да се произнесе в нейна полза, защото е най-големият кредитор. Задава се и въпросът какво ще се случи с актовете на временния синдик, ако ВАС впоследствие отмени отнемането на лиценза на банката.

В становището новата законодателна инициатива се сравнява с промяна в правилата на футболен мач на полувремето, след което той продължава само на една врата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране