07.03.2023 | 11:18
Велико Желев с бой накарал служител да подпише фалшиви документи
Строителният бос искал Борис Андонов да подпише документи, че дължи 80 000 лв. на "Хидрострой"
Строителният предприемач Велико Желев, изпълнителен директор на „Хидрострой“, е задържан по дело за принуда за 24 часа. Това стана след акция на МВР в офиса му в центъра на София на метри от някогашния Царски дворец.

По информация на БНТ Велико Желев е упражнил насилие и принудил свой служител да подпише документи с невярно съдържание.

На задържания снощи бизнесмен Велико Желев все още не са повдигани обвинения, каза за БТА адвокатът му Менко Менков. Той посочи, че Желев е в ареста за 24 часа, след акцията в офисите на фирма снощи.

Офисът на столичния булевард „Цар Освободител“ е бил претърсен в присъствието на Желев.

Засилено полицейско присъствие има и около къщата на Велико Желев в морския курорт  „Св. св. Константин и Елена“. Не са предприети никакви действия, не се извършват претърсвания или обиск на имота, съобщава БНТ.

От късно снощи в курортния комплекс има два патрулни автомобила на МВР. По всяка вероятност причината е да не бъдат изнесени ценни документи от къщата на Желев.

Столичният офис на компанията на задържания предприемач се намира в една от знаковите сгради за стара София – бившата централа на ДЗИ на бул. „Цар Освободител“. Става собственост на Велико Желев през 2020 г., след като я купува през компанията си „Мавели“ за 10.85 милиона евро от вдовицата на убития бизнесмен Емил Кюлев – Весела.
По времето на правителството на НДСВ и ДПС Желев за кратко беше шеф на пътната агенция, припомня Mediapool. Възходът на строителната му империя започна по времето на управленето на правителството на Сергей Станишев, но в топ три влезе по времето на ГЕРБ, след като през 2016 г. придоби свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски „Водстрой 98“, която преименува на ВДХ.
След тази сделка Желев навлезе в пътното строителство. Той изгради Северната скоростна тангента на София за над 150 млн. лв. Миналата седмица министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че липсва една трета от асфалта на този път с магистрални габарити.
„По проект основният пласт трябва да е с дебелина 20 см, а проверката установи, че е едва 14 см“, посочи арх. Шишков. Той изрази учудване защо в проекта е заложена дебелина на асфалта от 20 см при положение, че при останалите магистрали е средно между 28-30 см. „Вероятно ще се наложи проверка на проектната документация, защото не е редно скоростен път, който свързва две магистрали да е проектиран с по-малко асфалтови пластове“, подчерта регионалният министър, цитиран от БТА.
Министър Шишков каза още, че се правят проверки на всички части от магистралите, които видимо са започнали да имат проблеми. Проблеми бяха открити и на АМ „Хемус“ в участъка Северния околовръстен път – гара Яна, подобно е положението и на АМ „Марица“, където има затворен участък в аварийно състояние. Северната скоростна тангента, която е на пет години, вече е изпълнена с кръпки и пропадания, което означава, че има проблем, каза той.
Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов обясни, че в рамките на две седмици ще приключат лабораторните изследвания на всички взети проби. Към момента  се извършват допълнителни анализи и проби, които се вземат от пътното тяло. Ще се направят и допълнителни сондажи на самия участък, за да се  види, какво е състоянието. Проверките ще продължат още около месец, включително на  първокласни и третокласни участъци от републиканската пътна мрежа
Строителството на 16.5-километровата Северна скоростна тангента е финансирана с 220 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Пусната е в експлоатация на 28 април 2016 г., припомня БТА. Изпълнител на проекта е консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство е 180 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от Обединение „СЖС ТЕХНОС – СЖС БЪЛГАРИЯ“, в което са: „СЖС България“ ЕООД, гр. София и „СЖС Технос С.А.“, Испания. Техният договор е за 882 хил. лв. с ДДС.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране