26.01.2016 | 0:01
Великотърновският университет пред фалит
Неразплатените капиталови разходи за миналата година са половин милион лева

Ръководството на ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” е пред фалит и ако не получи 2 млн. лв. целево финансиране, хлопва врата през октомври. Това заяви на пресконференция ректорът проф. Христо Бонджолов вчера.

По думите му около 17 млн. лв. е бюджетът на учебното заведение за тази година, което е над 1 милион по-малко спрямо 2015 г. Държавната субсидия е в размер на 9,5 млн. лв. Неразплатените капиталови разходи за миналата година са половин милион лева. На още толкова възлизат неплатените за 2015 г. наднормени часове по бакалавърски и магистърски програми. Ректорът разкри, че преподаватели отказват да влизат в часове, а напрежението в академичната общност нараства.

Бонждолов заяви, че бюджетът допълнително се натоварва и с вдигането на минималната работна заплата от 1 януари т.г. “Години наред капиталовите разходи са по един лев за квадратен метър, или 86 хил. лв годишно. С тях не може да се направи спешен ремонт на сградите. Само за Пети корпус са нужни 5-6 милиона лева”, посочи ректорът. Университетът не попада и в листата на висшите учебни заведения, които ще получат финансиране на ремонти, оборудване и инфраструктура от новата ОП “Региони в растеж”. Заниженият прием на студенти през последните три години, конкуренцията в специалностите и слабият интерес към хуманитарните науки също били сред причините за финансовото затруднение.

За ограничаване на разходите групи и курсове се сливат в по-големи лекционни потоци. Обмисля се още закриване на неефективните специалности, както и намаляване на таксите за чуждестранните студенти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране