18.03.2023 | 23:29
Велислав Минеков разкри: Бях подготвил заповед за уволнението на Васил Василев, но той се разболя
Подкрепата за директора на Народния театър идва не от ДПС, а от ГЕРБ

Бившият служебен министър Велислав Минеков заяви, че бил подготвил заповед за уволнението на директора на Народния театър Васил Василев, но той внезапно се е разболял. Такава информация беше съобщена от актьора Валери Йорданов по време на пресконференцията в понеделник (13 март) на Движението за култура, което се сформира по повод скандала в театъра. Няколко дни след това Минеков потвърди казаното в предаването „Въпросите“ по ТV1.

„Подготвих заповедта за неговото освобождаване, която сверих с юристите на министерството, инспектората, главния секретар и заместник-министрите. Тъй като всичко излиза като информация от министерството, Василев получи информация за моите намерения и се разболя. И така до края на мандата. Беше сигурен, че напускам и остана с надеждата да оцелее“, заяви бившия служебен министър на културата, който беше единственият сменен във втория кабинет на Гълъб Донев.

След като скандалът в театъра по повод връзките с ДПС на вече бившия пиар Велислава Кръстева избухна, Минеков назначи проверки в театъра и в изказвания показа подкрепа за режисьора Александър Морфов протестирал срещу Кръстева с драскане по вратата на кабинета й.

След като Найден Тодоров зае поста служебен министър, той заяви, че назначените от Минеков проверки в театъра не са открили нищо нередно и няма основания да уволни Васил Василев. Тодоров повтори тази теза и през последните седмици след уволнението на режисьора.

След като стана известно, че Велислав Минеков няма да е част от новия служебен кабинет, се появиха твърдения, че причината за тази единствена смяна е именно позицията му по казуса с Народния театър. Той обаче отрече. „Това, че аз напускам, заявих на всички около мен, може би месец преди това. Причините са изключително лични, защото повече не можех да издържа там. Освен това, това е загуба по отношение на истинската ми работа – това, което правя в чужбина и със студентите“, коментира тази седмица Минеков, който е склуптор.

Кой подкрепя Василев

Според Минеков подкрепата за Василев не идва от страна на ДПС. По думите му, тя е „била пожелана, но не и получена“. Подкрепата според него идвала от ГЕРБ.  Той също коментира темата, изнесена и от театрали, че Велислава Кръстева е получила при напускането на театъра значително обезщетение. Доколкото знам, Кръстева си е тръгнала с шест заплати, а по мое време нейната заплата беше по-висока от тази на Василев.


Освен заплатата на Кръстева, Минеков коментира и увеличения щат на театъра, който от 231 души е станал 312. Той даде пример с това, че в Международния отдел на театъра работят 11 души, докато в Министерството на културата те са четирима и попита колко работа има в театъра, че назначените там да са толкова много.

Въпреки скандала зад Васил Василев застанаха голяма част от актьорите в театъра, които се срещнаха и лично с президента Румен Радев, за да изразят подкрепата си. Минеков попита защо никой от тях не се изказва публично, въпреки че според него са търсени от журналисти и как те биха коментирали уволнението на Морфов.

Бившият служебен министър коментира и изказването на директора, че „личностите в Народния театър не значат нищо“ от пресконференцията на 2 март. По думите му личност е Александър Морфов, който има огромен успех и е познат по целия свят. При нас мълчанието е древна традиция и тя не е от днес, нито отпреди 50 години. Тя е много отдавна, но това мълчание ни разруши. То ни направи не граждани, а някакви послушници, зависими от всеки началник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране