27.02.2024 | 18:18
Vivacom „глътна“ и „Булсатком“
"Юнайтед груп" става все по-мощен играч на телеком пазара у нас, без да е ясно кои са истинските му собственици

След лавина от жалби и въпреки критиките и съмненията придобиването на „Булсатком“ от собственика на „Виваком“ вече е факт. Това обяви в съобщение до медиите компанията купувач:

„Юнайтед Груп“ (United Group), водещ доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, приключи успешно сделката по придобиването на „Булсатком“ – доставчик на сателитна телевизия и интернет за домакинствата и бизнеса в България“, се казва в прессъобщението.

Сделката предизвика ожесточени спорове, защото създава гигант на телеком пазара. Според другите два големи телекома, а и според много експерти и независими анализатори това вреди на конкуренцията. Но Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не видя проблем и въпреки скандалите разреши на „Юнайтед груп“ да добави към притежанията си в България и „Булсатком“. „Юнайтед“ е собственик на „Виваком“, на медийната група „Нова Бродкастинг Груп“ и на вестник „Телеграф“.

Според Николай Андреев, главен изпълнителен директор на „Виваком“ и „Булсатком“, обединяването на силите е „добра новина за потребителите“, тъй като щяло да даде на абонатите на „Булсатком“ достъп до повече HD канали и до над 30 000 заглавия от видеотеката на EON, а също и по-качествен интернет.

Кой стои всъщност зад придобиващото дружество „Юнайтед Груп България“? Трудно е да се проследи, защото собствеността му се размива в сложни междуфирмени отношения. От решението на КЗК по казуса се разбира, че купувачът на „Булсатком“ не е голямата „Юнайтед Груп“, а нейно дъщерно дружество – „Юнайтед Груп България“. То е собственост на „Словения Броудбанд С.а р.л.“ – компания, регистрирана в Люксембург. Тя е собственост на „Юнайтед Груп Б.В“, Нидерландия, която на свой ред се притежава от „Адриа Мидко Б.В.“, чийто капитал се държи от „Адриа Топко Б.В.“, което е собственост на „Самър БидКо Б.В“. Веригата не спира дотук“ – „Самър БидКо Б.В“ е дъщерно дружество на „Самър МидКо Б.В.“, което пък е собственост на „Самър Перънт С.а.р.л.“, Последното предприятие е 50% притежание на „Самър Инвест С.а р.л.“ и на още един акционер, чието име КЗК не посочва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране