09.01.2024 | 10:55
Вижте каква е схемата, по която Кирил Русев задлъжнял пред Стоян Александров
Мъжът ипотекирал игрална зала с бар като гаранция, че ще върне парите на бившия финансов министър

49-годишният Кирил Русев, който беше открит в морга край София, подготвен за кремация с фалшиви документи, през 2016 г. е разказал за лихварската дейност, която развивал Стоян Александров, както и как е изпаднал в дълг към него.

След като се оттегля от политиката, бившият финансов министър започва да се занимава с кредитиране. Преди осем години Стоян Александров, който почина през 2020 г., бил на ръководна позиция в банка и предлага на бизнесмени в нужда да им дава заеми не от банката, а с лични средства. Лихвите са огромни и са скрити в официално подписани договори, разказва през 2016 г. Кирил Русев пред bTV.

Той се подписал, че получава 306 800 долара, но твърди, че Александров му превел по банков път едва 260 000 долара. Подписали и запис на заповед за 40 000 долара. За да гарантира, че ще върне парите, Русев ипотекирал пред нотариус игрална зала с бар в полза на бившия финансов министър.

Кирил Русев обаче не успял да върне парите на Стоян Александров. По бързо производство частен съдебен изпълнител обявява за публична продан ипотекирания му имот. На търга се явява единствено Стоян Александров и го купува. Длъжникът доказва, че цената е двойно по-ниска от експертни оценки.

Прокуратурата разследва бившия финансов министър за лихварство, а през 2020 г. КПКОНПИ иска да му се отнеме незаконно придобито имущество на обща стойност 10 376 874,55 лв. Предоставените кредити са общо 13 в размер на 906 400 лв. и 9 955 579,88 евро, посочват още от комисията.

Пред съда синът на Александров казва: „Преди 10 г. прокуратурата се изгаври с баща ми. 10 г. по-късно европейският съд по правата на човека го доказа, очаквам и тълкувателното решение на ВКС да е в същия смисъл. Сега имам дежавю“.

Пред bTV криминалистът Ботьо Ботев определи случая като лесно разкриваем и „ясен от самото начало“. „Вероятно е имало някаква екстремалност за извършването на убийство. Много неща има като предпоставки, които са довели до тази ситуация“.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране