17.01.2024 | 17:00
Вижте палата на Деси Атанасова – купила го на двойно по-ниска цена
Имотът се намира в столичния квартал "Гео Милев"

Номинираната за конституционен съдия Десислава Атанасова притежава просторен етаж от баровска къща в столичния квартал „Гео Милев“.  И макар имотът да е надлежно деклариран от доскорошния председател на парламентарната група на ГЕРБ, буди безпокойство цената, за която тя се е сдобила с него.

По подобие на аферата „Чаталджа“ с Даниел Лорер и Асен Василев, възниква въпросът дали сделката на Атанасова за придобиване на етаж от кооперация в кв. „Гео Милев“ е в рамките на всички законоустановени норми и по-важно – дали е морална.

През октомври 2012 г. Атанасова купува етаж от къщата, разположена на ул. „Христо Максимов“ №19. Имотът се намира в близост до Румънското посолство и до парк „Гео Милев“.

По това време Атанасова е министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов. Заедно с мъжа си Красимир Атанасов те закупуват първия етаж от къщата на ул. „Христо Максимов“, който представлява 132 квадрата разгърната застроена площ, заедно с 350 квадрата от парцела, което представлява 1/4 от целия имот. Видно от снимки в Гугъл Мапс от 2012 г. къщата не е в лъскавия си вид, в който ще я видите към днешна дата, но въпреки това изглежда прилично – със сменена дограма и поддържан двор.

Атанасова и съпругът й сключват сделката за сумата от 87 130 лева. Тя е видна от декларацията пред КПКОНПИ на бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ. Разделена на квадратите застроена площ (тук не се включва придобиването на 1/4 от парцела), това прави 660 лева на квадратен метър. Или обърнато в евро – 330 евро.

Проверка в сайтовете за имоти показва, че средните цени в квартал „Гео Милев“ за периода от януари 2012 до януари 2013 година са варирали между 790 и 860 евро. Или около 1600 лева. Което означава, че Атанасова купува етажа от къщата на двойно по-ниска цена. Близо 1000 лева по-евтино за квадратен метър. Според средната цената за 2012 година за този район имотът би следвало да струва около 210 000 лева.

Разбира се, не се изключва възможността Атанасова да е поискала сделката да бъде изповядана по данъчна оценка, за да си спести данъци и такси. И в двата случая обаче се повдигат въпроси както за моралния аспект на покупката, така и за това дали бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ е имала проблем с доказването на доходите.

Иначе през 2014 година тя придобива и пристройка от 31 кв. м. към сградата чрез т.нар. „приращение“. Това е способ за придобиване на собственост, по силата на което собственикът на една вещ придобива собствеността на всичко, което се съединява или инкорпорира в неговата вещ.

Към днешна дата къщата, която Атанасова купува през 2012 г. и в която може би живее със семейството си, е санирана и има безупречен външен вид. Тя и съпругът й могат да се похвалят и с голяма вила в село Рибарица край Ловеч. Имотът е закупен през 2020 г. и представлява сграда с разгърната площ от 145 кв. м. и двор от 1269 кв. м. И всичко това за скромната сума от 50 000 лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране