14.02.2023 | 12:23
Владимир Путин се премести в брониран влак за милиарди (видео)
От началото на войната руският президент все по-често пътува с брониран влак

Владимир Путин все по-често използва брониран влак от началото на пълномащабната си инвазия в Украйна.

Както отбелязват разследващите журналисти от центъра „Досье“, президентът на РФ се е качил на бронирания влак още когато армията му започна активно да се подготвя за нахлуване в Украйна. Путин все по-често пътува върху релси, а не със самолетите на президентския отряд.

От началото на войната той все по-често пътува с брониран влак – особено до любимата си резиденция във Валдай. Разследващите са установили, че Путин е избрал бронирания влак от съображения за сигурност, тъй като е по-труден за проследяване, за разлика от самолетите. Освен това любимите резиденции на диктатора се намират на брега на Черно море, където полетите са ограничени заради войната.

В бронирания влак на Путин има вагон със спалня и работен кабинет, вагон за придружаващ персонал и вагон за специални комуникации. Външно той практически не се различава от другите пътнически влакове, въпреки че конструкцията е различна. Влакът е създаден от компанията „Гранд Сервис Экспресс“, която е собственост на офшорка, свързана със съратника на Путин Юрий Ковалчук и бизнесмена Михаил Рабинович. Не е ясна точната му стойност, но със сигурност е милиарди рубли.

Путин е започнал да се вози във влака още в месеците преди да нареди инвазия в Украйна. А след началото на инвазията руският президент е все по-параноичен и се страхува за живота си, поради което използва железницата като основно средство за превоз. Информацията беше потвърдена от източник, близък до Путин. Президентът на РФ често пътува спонтанно, без предупреждение и предварително планиране, за да се избегне възможността да бъде елиминиран. Всички президентски вагони са бронирани. Освен това влакът е с най-висок приоритет: графикът на другите влакове е съобразен с Путин, така че неговият да може да се движи с максимална скорост и без спирания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране