16.09.2016 | 0:51
Властта създава незаконен университет
Нарушавате Конституцията, не може да се прескача процедурата по акредитация, възмути се Михаил Миков

Управляващото мнозинство незаконно превръща Франкофонския институт за администрация и управление във висше училище. Проф. Станислав Станилов от „Атака“ и Михаил Миков от БСП алармираха вчера, че така парламентът нарушава Конституцията, заобикалят се и изискванията на Закона за висшето образование за акредитацията, които са задължителни за всяко учебно заведение. Вчера парламентът гласува на първо четене законопроект за ратифициране на Спогодба между правителството, Международната организация на франкофонията и Университетската агенция на франкофонията за дейността на бъдещото Висше училище на франкофонията за администрация и управление в София.

Институтът е създаден на базата на договор от 2002 г. – тогава се появява център за езиково обучение. Вчера по предложение на Министерския съвет обаче институтът промени статута си чрез ратификация на спогодба, а не по законовата процедура. Чрез споразумението държавата предоставя и безвъзмездно помещения в сграда на столичната ул. „Леополд Седар Сенгор“. Новото висше школо вече ще плаща ДДС върху учебните материали, консумативи и оборудване, както и такса смет.

Можем ли с ратифиционни договори да създаваме висши училища в България, попита Миков. Той отбеляза, че новата структура освен бакалавърски и магистърски степени, ще може да дава и „продължаващо обучение“, което означава докторска степен. „Това се случва в условия, когато в университетите на България има дефицит на студенти. По заобиколен начин създаваме ново висше училище, без да са изпълнени критериите и изискванията в Закона за висшето образование“, подчерта социалистът. Миков поиска отпадането на точката от дневния ред и провеждането на сериозна дискусия със Съвета на ректорите, обсъждане и в комисията за вътрешните работи и консултация с МОН.

„Не може през задната врата да открием ново висше училище. Моля ви, спазвайте Конституцията, с такова решение я нарушаваме! Общ е режимът за откриване на учебни заведения и той не може да бъде подменен. Законът указва ясно кой и как може да открива висши учебни заведения в България“, категоричен бе проф. Станислав Станилов. Той също настоя за отлагане на ратификацията и също предложи случаят да бъде разгледан внимателно в парламентарните комисии. Мнозинството отново отказа.

„Дори в Уагадугу, в Буркина Фасо, където отиде досегашният френски посланик в София, има установен режим в закона и висши училища се създават при изпълнението на определени законови критерии. В България има закон, който посочва как се извършва акредитация, има Закон за висшето образование. Текстовете са изрични“, напомни Михаил Миков. „Кой иска да създаде такъв извънреден режим? Взети ли са мнения от академичната общност, консултирана ли е агенцията по акредитация“, попита депутатът.

Външният зам.-министър Румен Александров се оправда, че новата структура щяла да издава само френски дипломи. Ако на последващ етап реши да издава и български, тогава училището щяло да премине през процедурата по акредитация. Съгласно споразумението училището ще плаща такса смет и ДДС за разлика от досега. Това висше училище функционира години наред, издаде той.

Миков апострофира, че няма значение дали дипломите ще са френски. „От изказването на зам.-министъра прозвуча признанието, че ще се издават дипломи от чужди университети, не от Уагадугу, но това не променя нещата. Българските университети в чужбина са ограничени, а България позволява на чужди университети, без да са преминали процедурата на акредитация, да издават дипломи и да обучават в България. Това е пореден удар върху българското образование“, възмутен бе той. Според Миков умишлено се бърза с ратификацията, „за да се уреди някой да стане член на Управителния съвет, да се изземат имотите, които държавата ще им предостави безвъзмездно, и да се приключи с този случай“. В крайна сметка мнозинството се отказа да гледа казуса веднага и на второ четене и го отложи за друго заседание.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране