24.03.2016 | 11:33
Влюбен български гей предизвикал паниката със съобщението на Държавния департамент
Сигналът е подаден вчера на тел. 112. Опасност няма, Борисов бесен на американските дипломати

Влюбен нашенец с хомосексуална ориентация е в дъното на паниката, довела до съобщение от страна на Държавния департамент на САЩ US-гражданите у нас да избягват района на хотел „Плиска“ заради опасност от поставяне на бомба в неназована автобусна линия, минаваща оттам.

Това става ясно от официално съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. То цитира председателя на ДАНС Димитър Георгиев, който е докладвал пред премиера Бойко Борисов, че „информацията за готвен атентат в района на квартал Изток в столицата не отговаря на истината“. „Сигналът, който нашите служби са проверявали, е подаден първоначално на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори“, пише още в съобщението. „Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха.

Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати

изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги. Искам да уверя българските граждани, че държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност за гражданите, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Сагата започна сутринта, когато БНТ съобщи, че службите на САЩ са предупредили за опасността да бъде поставена бомба в градски автобус по някоя от линиите на „Цариградско шосе“. Пред телевизията кметът на столицата потвърди за това че е получена такава информация. Йорданка Фандъкова заяви че шофьорите са предупредени да бъдат бдителни, но се разчита и на гражданската бдителност. Според думите на столичния кмет в разговор с главния секретар на МВР Георги Костов той е заявил че информацията за бомбен атентат в градския транспрот на София не е реална.

Фандъкова каза, че е направила това, за да бъдат спокойни гражданите. „За мен е много важно да се проверява всеки един сигнал, да има по-засилено присъствие на ключови места в града”, посочи тя. Кметът каза още, че в последните дни имало много сигнали за изоставени багажи, на които е реагирано адекватно. „Аз съм разпоредила и на шофьорите в градския транспорт и всички служители да бъдат максимално бдителни и да подават сигнали”, обясни кметът. „Не бива да се поддаваме на паника и не бива да се всява паника”, смята Йорданка Фандъкова.

Преупреждението за опасността беше публикувано от Държавния департамент

на САЩ и в него се казва, че е възможна заплаха срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт в близост до хотел „Плиска” в София. Съобщението е публикувано във Фейсбук страницата на консултския отдел на държавния департамент с дата 23 март след 23 ч. българско време. В съобщението се казва, че се препоръчва на американските граждани да избягват този район и да намерят алтернативен начин за придвижване. В района няма метростанция, но има оживена спирка на десетина автобусни и тролейбусни линии. Според непотвърдена информация написаното в социалната мрежа било фалшив сигнал.

Взели сме мерки и в района има чувствително полицейско присъствие. Но то е единствено в отговор на това, че темата стана обект на интерес след медийно преекспониране.” Това заяви по телефона пред Нова телевизия главният секретар на МВР Георги Костов. Той потвърди, че сигнал действително е имало, той е проверен и няма реална опасност за гражданите и гостите на столицата. „Не е коректно и не очаквайте от мен да коментирам сайтове на чужди държави, които и да са те.

Няма констатирана конкретна заплаха за живота и здравето на гражданите.

Това е хубаво да се знае. Но не е лошо да има обществена бдителност“, заяви главен комисар Георги Костов. Главният секретар Георги Костов обяви пред bTV, че през вчерашния ден има много подадени сигнали, като един от тях е бил за този регион.

„Не само за района на „Плиска”, а и за много други места имаше сигнали. Службите работят адекватно и най-важното е, че няма никъде потвърдена опасност. Хората трябва да бъдат спокойни”, обяви главният секретар. Според него обществото трябва да плати този дискомфорт, който е причинен на столичани по време на учението, проведено преди вечер. „Извадихме си много поуки от проведеното учение, така че то бе полезно. Надявам се, че столичани ще проявят разбиране”, добави Костов.

„Няма официална информация за готвена терористична заплаха на автобусна спирка в София. Изглежда, че съобщението, което се позовава на Държавния департамент на САЩ, е фалшиво”. Това пък коментира кореспондентът на Нова телевизия във Вашингтон Ясен Дараков. Още повече, че и

самото посолство на САЩ в София не е потвърдило подобна информация

и не знае за нея. Той обясни, че всяка официална информация може да бъде потърсена и потвърдена на страницата на Държавния департамент на САЩ. Линкът към всяко новина завършва с „gov“. Въпросната „бомбастична“ новина не дава препратка към официалния сайт на американската висша държавна институция. Ето защо може би трябва да се говори за хакерска атака, а не за автентична информация. ”Още повече, че ако има подобна заплаха, българските спецслужби би трябвало да са на място и да са реагирали веднага, а не от Щатите да им се подава информация за нещо, което става на толкова локално място”, обясни още кореспондентът на Нова зад океана.

Темата бе коментирана и от външния министър Даниел Митов, който заяви: „След като главният секретар на МВР е опровергал информацията, означава, че съответните оперативни действия са били проведени. След като няма опасност е излишно да създаваме паника”. По думите му след атентатите в Брюксел е имало експертна среща, на която са били обсъдени и актуализирани антитерористичните планове на институциите.

По-късно стана ясно, че сигналът, заради който Държавният департамент на САЩ алармира от страницата си американските граждани у нас да избягват района на хотел Плиска и линиите на автобусите, минаващи покрай него, всъщност е било получено на телефон 112. Това стана ясно от интервю главсека на МВР Георги Костов. От пресцентъра също потвърдиха, че най-вероятно сигналът за евентуална бомба е и причината за съобщението, което се е появило след него. Предупреждението е било получено вчера и веднага след това е проверено, изпратен е полицейски екип в района, който е огледал и установил, че няма заплаха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране