01.07.2018 | 22:26
Вместо СИК сега имаме абревиатурата ГЕРБ

Заплатите и пенсиите в България са унизително ниски и когато говорим това, трябва да разберем защо е така. За почти 10 години управление на ГЕРБ имаме 10 пъти по-малко инвестиции. Минималната заплата зависи от инфлацията. Въпросът не е кой по-добре живее. Имам приятели, които живеят в охранявани комплекси. Едно е да се питат тези хора, друго – съвсем обикновените хора в селата и крайните квартали. На практика България е фалирала. Болниците дължат над 500 милиона лева. В енергетиката дължим също толкова. БДЖ дължи 300 милиона лева. Според „Евростат“, бедните са много повече. Ние сме вече на първо място в ЕС по бедност. това заяви преди ден говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева в предаването „Офанзива“ на Канал 3.

България се намира в много тежко състояние. На първо място сме по бедност в ЕС. От 10 милиарда евро инвестиции през 2009 година днес те са под 1 милиард. Създадената инфраструктура тепърва ще трябва да се поправя. Ако минавате по магистралите, ще видите състоянието й, а с тези европейски средства можеше да се построи нещо, можеше да се инвестира. Трябва да видите колко е откраднато само от магистралите и този грабеж влияе на качеството на магистралите, каза Йончева.

Знаете ли колко души в момента са в затвора и нямат присъди? 85 процента неразкрити телефонни измами. Друг проблем е законът за частната охранителна дейност – това е върнат закон и сме на път вместо СИК да имаме ГЕРБ като абревиатура, каза още говорителят на лявата група.

Според Йончева, вотът на недоверие изпълни целта си. Самият факт, че ние говорим за тези проблеми, че даваме хората да се запознаят с обективни факти, означава, че сме  изпълнили целта си. БСП не може да събори правителството, но хората, когато научат обективната картина на това какво се случва в държавата, те могат и трябва да свалят това правителство, заяви категорично Йончева. И още:

„Левицата в парламента в продължение на повече от 25 минути излезе с конкретни факти, които са част и от  статистиката на МВР, те не са измислени от опозицията.  Става дума за доклади на ДАНС, за информация на главния прокурор г-н Цацаров. Ние изнасяхме тези данни в продължение на 25 минути. И се случи нещо абсолютно безпрецедентно в историята на българския парламент. Нито един депутат от ГЕРБ, нито един министър от ГЕРБ не излезе от парламентарната трибуна да опровергае тези факти или да вземе каквото и да било отношение.

ГЕРБ не взимат и българския избирател насериозно, защото си правят каквото си искат. Защото смятат, че всичко, което вършат, остава ненаказано. Защото смятат, че всичките тези факти ще бъдат размити по някакъв начин в медиите. Искам да цитирам само две изречения от доклада на Държавния департамент на САЩ за България през 2017 г.: „Служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки, търговия с влияние“. Кажете кой е наказан от тези всички клонове на правителството, за които казва Държавният департамент?!

Разбира се, че няма да ни взимат несериозно, докато не покажем, че ние сме хора, които мислят, а не сме просто едно стадо, с което могат да си правят всякакви предизборни манипулации“.

По темата за завършилото току-що европредседателство Елена Йончева коментира: „Какво означава председателство? Вие чували ли сте изобщо за неуспешно или провалено председателство? Такова няма. Председателството означава, че просто част от администрацията се премества при държавата, която е длъжна да направи това председателство. В този смисъл ние направихме председателството, да – то беше успешно, да – ние направихме плочки пред НДК, направихме ремонт и тези хора, които по задължение трябва да дойдат при държавата домакин, дойдоха и се прегърнаха с премиера. Но председателството е успешно, когато си направил нещо в интерес на България, а не просто, че сме дали гостоприемството, което сме задължени да дадем. Единственото нещо, което можехме да направим, е да поставим въпроса за Дъблинското споразумение, което касае миграцията. Ние този въпрос не го поставихме. Едва вчера, в кроя на председателството министърът на външните работи постави въпроса –  когато вече не могат да се използват механизмите за промяната му“.

Елена Йончева

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране