17.07.2015 | 13:13
„Юробанк“ купува българските клонове на „Алфа банк“ за 1 евро
Преструктурирането на гръцките банки е ангажимент за сключване на споразумение с кредиторите

Гръцката „Юробанк“ (Eurobank), която притежава у нас „Пощенска банка, ще изкупи около 80 клона в България на друг гръцки кредитор – „Алфа банк“ (Alpha Bank). Сделката ще е за 1 евро, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от служител в „Юробанк“. Все още няма информация как ще стане прехвърлянето и дали ще е чрез Пощенска банка.

„Управителните съвети на двете банки ще се срещнат по-късно в следобедните часове, за да финализират сделката“, казва служителят. „Юробанк България“ има активи за 5.9 млрд. лв. към края на март 2015 г., а нетната й печалба до края на март е 20.8 млн. лева.

Банките в Гърция имат ангажимент да преструктурират операциите си и да продадат свои активи на Балканите, за да се фокусират върху местния пазар. Ангажиментите са поети в споразумението за спасителен заем за Атина.

Сключването на споразумението между Гърция и кредиторите ѝ ще засегне и четирите големи банки ще бъдат закрити, които ще бъдат слети или погълнати от други в рамките на преструктурирането на сектора. Става дума за така наречените „системни банки“ – Националната банка на Гърция, „Юробанк“, „Пиреус“ и „Алфа банк“. И четирите имат операции в България, като са собственици съответно на ОББ, Пощенска банка и едноименните „Пиреус“ и „Алфа банка“.

Според Ройтерс от четирите най-големи банки може да останат само две, докато според друг и ицточници – финансовите институции ще бъдат принудени да се слеят в една, а преструктурирането на бранша може да отнеме и повече време.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране