05.09.2023 | 10:36
За 997 лв.: четири години обучение, близо 100 изпита. Защо акушерка напусна мечтаната работа
Милена Манова трогна обществеността със своята изповед - колко добре е заплатена отговорната й професия

“Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, четири държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, увенчани на финала с диплома и най-прекрасната “работа” на света – в Неонатология.

Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас – детето му…,  а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си (997 лв. основна заплата).”

Думите са на акушерката във великотърновската областна болница МОБАЛ Д-р Иван Черкезов – Милена Манова. Своеобразната й изповед е от фейсбук профила й и бързо започна да се разпространява в социалната мрежа. Манова прилага и заявлението си за напускане на лечебното заведение. И очаквано реакциите са гневни – от ако всички постъпят като нея, може и нещо в държавата да се промени, до “Днес Милена Манова постъпи доблестно! (…) С тъга публикувам молбата ѝ за напускане, но я подкрепям напълно, защото в ТАЗИ ДЪРЖАВА едни 240 ЛУКОВИ ГЛАВИ се гушат всеки ден с пари, служебни автомобили, охрана, а хора като нея, даващи сърцето си да спасят невинни същества, работят за жълти стотинки! СРАМ е цялата ни Здравна “система”, ако има такава въобще!”

“Написах писмо до ръководството на лечебното заведение, защото проблемът е във всички болници. Това е масовата заплата, която е недопустимо малка за труда ни. Знаете ли как се слага абокат на бебе, което тежи 1 кг? Ние се грижим за тях 24 часа. Сама съм на смяна с 10-12 бебета. С мен молба за напускане подаде още една акушерка по същата причина”, сподели Манова, която е мечтаела за тази професия, тази сутрин в ефира на Нова тв.

Това не е първият подобен случай – специализантите по неонатология многократно са се оплаквали за ниските си заплати през последните години. Макар да могат да учат по държавна поръчка, това ги задължава да работят поне 3 години в България – или да върнат парите за образованието си, ако решат да отидат в чужбина.

Публикуваме целия й статус в социалната медия:

“На 40 г. реших, че ще уча за Акушерка, защото тези специалисти липсват поголовно в държавата ни. Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, 4 държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, увенчани на финала с диплома и най-прекрасната “работа” на света – в Неонатология. Нарочно работата е в кавички, защото за мен това е призвание!

Горя и се вълнувам, и страдам, и съм щастлива всеки ден, въпреки че вече над пет години я работа. Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас – детето му…,  а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си (997 лв. основна заплата). Нямам право да стачкувам ефективно. Молбата ми за напускане е единственият начин да “събудя” обществото и работодателя си.

… Няма да свърши света ако аз не работя в Неонатология.

Но до няколко месеца или години такава няма да има в областната болница, защото след мен не идва никой… И няма и да дойде за подобна заплата.

Мога да пиша до утре какво представлява само една моя смяна…, но няма смисъл.

Докато всички ние неглижираме дълбоките проблеми на здравеопазването, ни чакат тежки дни.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране