16.03.2018 | 0:01
За разликите между едно провесено дете и случая „Московски“
Колко лесно е прокурори и медии да си го изкарат на една майка, оставила бебето си на 12-годишно момиче, а да мълчат за разследването на смъртта на сина на транспортния министър?

„В сутрешния блок на една от националните телевизии, рано сутринта на 14.03.2018 г., е излъчен видеозапис, на който се наблюдават действия на жена, която провесва бебе през прозореца на остъклена тераса. По този повод Софийската районна прокуратура се сезира в рамките на няколко часа, като е образувана преписка по случая и е постановено извършването на незабавна проверка.

В хода на проверката ще бъде установено мястото, където това се е случило, както и каква е причината за действията на заснетото лице. Ще бъдат събрани и всички други относими данни, след анализа на които ще бъде направена преценката извършено ли е престъпление от общ характер, както и по кой текст от НК“.

Това е официално съобщение на българската прокуратура отпреди два дни.

Няма спор – потресаваща история

И това би признал всеки, който е гледал кадрите с провесеното от 8-ия етаж на столичен блок детенце. Оказа се, че случаят е от столичния квартал „Разсадника“, а детето – едногодишно момиченце. То е провесено от 12-годишната си братовчедка, докато майката отишла до магазина.

Случката моментално бе поета и разчоплена почти докрай от повечето медии, които й отделиха страници и телевизионно време. Някои от тях вече обявиха, че има образувано дело и дори е на път повдигането на обвинения. Дори се писа, че ще бъде обвинена майката. Съобщено бе, че прокуратурата извела бебето и сестричката му от семейството и те са изпратени под полицейска закрила.

Моментално се задействаха и започнаха да застават пред камерите отговорни фактори, социални работници. „Самосезирахме се след вашия репортаж. Със служителите на 3-то РУ посетихме незабавно адреса и се предприеха мерки по изваждане на децата“, рапортуваха бодро от „Социално подпомагане“.

Те посетили апартамента, видели, че условията са добри за отглеждане, досега нямали сигнали срещу родителите. Все неща, които изобщо не са им попречили да отнемат веднага децата от техните родители.

Сега се очаква и полицията, и прокуратурата да извадят целия арсенал на държавната машина – като се почне от разпити, та се стигне до обвинения. И това напоително разказвано и показвано.

За разлика от оглушителната тишина, която вече месец и половина се стеле в медийното и прокурорското пространство по случая със загиналото 4-годишно момче на транспортния министър Ивайло Московски.

За разлика от случая с провесеното момиченце, който се разплита за часове – по използваните от самата прокуратура думи в нейното съобщение, тук нещата очевидно са удобно сложни. Защото на всеки въпрос на „Сега“ какво става с това дело, защо толкова се бави разследването, какво толкова сложно има, отговорът винаги е един и същ: „Работи се, разследва се, тепърва се установяват неща, няма какво ново да се каже“.

Като че ли нещо до този момент е казано или пък е станало ясно на обществото?

Затвърждава се мрачното подозрение, че се чака обществото да се умори, да забрави, медиите да спрат да питат и да се интересуват, за да мине всичко в графата „няма проблем, каквото е станало – станало, да оставим хората на тяхната печал“.

Десетки въпроси обаче остават без отговор и до момента

Прокуратурата и действащите лица може и да ги знаят, но обществото е оставено да тъне в неведение, и то по неясно какви причини. И до момента не се съобщава конкретно какво точно се е случило в планината, какво е предизвикало трагичния инцидент? По каква причина делото бе прехвърлено в националното следствие? Чия собственост са мощните шейни, използвани във въпросното фатално мероприятия? Обезопасено ли е било детето? Какво е участието на всеки от намиращите се на фаталното място? Спазени ли са правилата за безопасност, има ли всъщност изобщо такива? Какво точно бави разследването, кое му е толкова сложното?

Защо не се представят никакви данни за него, както се прави за десетки и стотици други подобни случаи, при това всеки ден?

Наскоро в Пампорово пострада 5-годишно момче от Русия, за което веднага бяха съобщени какви ли не подробности. Че е прието в болница в кома, че е ударено от сноубордист, че инцидентът станал на място, където се пресичат писти, че било със ски учител, че имало скок на 15-годишен, който паднал върху детето, удряйки го в гърба, и т.н. и т.н.

Нищо подобно няма по случая „Московски“. Мълчание. Има трагичен инцидент, на който е присъствал транспортният министър. Там е имало и други възрастни. На жълти медии се подава оправдателна информация, че в онзи петък министърът си взел отпуск – сякаш това е единствената въпросителна около случая. Не, не става дума за търсене на възмездие. Става дума единствено за закона. Не се крийте и не мълчете! Защото е обществено вредно и разлагащо.

Емил Райков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране