09.08.2017 | 0:01
Задграничните паспорти ще са валидни 10 години
Предвидено е изменението да влезе в сила от началото на 2020 г., тъй като трябва да се промени технологията на издаване на паспорти

Валидността на задграничните паспорти ще бъде увеличенa двойно – от 5 на 10 години, а сънародниците ни в чужбина ще могат да получават документите само с едно посещение в консулска служба. Това обяви вчера министърът на външните работи Екатерина Захариева. Предложението е част от проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане.

Предвидено е изменението да влезе в сила от началото на 2020 г., тъй като трябва да се промени технологията на издаване на паспорти. Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер. До момента това не беше възможно, а най-бързата услуга бе срещу заплащане, но документите пристигаха в консулската служба по DHL, откъдето отново трябваше да ги вземат лично.

Ще се дава и възможност за онлайн заявления. Гражданите ще удостоверяват самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай, за да се получи документът, трябва лично да се посети съответното консулство.

Планира се да бъдат намалени максималните срокове за издаване на документи, заявени в чужбина. Обикновената услуга, която до момента отнемаше 90 дни, ще се извършва за 45. При бърза поръчка чакането ще е 30 дни, а не 60, както бе досега. Захариева добави, че таксата за издаване на български временен паспорт в чужбина ще бъде намалена от 67 на 50 евро. Външният министър уточни, че от няколко дни четири български задгранични представителства са оборудвани с ПОС терминали, за да може да се плаща за дадена услуга и с карта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране