30.10.2023 | 15:42
Зам.-министър обвини ДАНС в лъжа за машините
Извършеното видеозаснемане е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините, твърди Михаил Стойнов

Справката на ДАНС от 26 октомври е пълна с непроверени и неверни твърдения за работата ми по финалното тестване преди удостоверяването на машините за гласуване. Това се казва в позиция на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

По негови думи, лъжа е, че е изнесъл чувствителна информация  на флашка. „Твърденията, че съм записал изходния код, „за да си го гледам и да си поиграя с него“ са не само неверни (лесно проверимо от видеозаписа), но и практически невъзможни – изходният код е над 500 000 реда текст, който не може да бъде заснет с камера“, казва Стойнов.

Той посочва, че всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление, която е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. „Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува“, казва зам.-министърът.

Освен това в залата не било забранено да се снима. Стойнов не бил търсен от ДАНС за въпроси, а агенцията не е извършвала проверка и на място в МЕУ. „ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори“, твърди още Стойнов.

Той е категоричен, че извършеното видеозаснемане е задължителна част от процедурата по удостоверяване на машините. Според вътрешните правила на МЕУ прилагането на снимки и видеоматериал към документите, които удостоверяват, че машините са тествани и годни за гласуване, е задължително.

„На записите, които направих на 25-ти октомври, няма никакви части от изходен код, други кодове, частни ключове, сертификати или каквато и да е чувствителна или тайна информация. Само тестов софтуер върху тестова машина. Пред камерите в залата, прехвърлих видеоматериала и снимките на защитена с парола служебна флашка, която предадох на ръководителя на екипа по удостоверяване. След прехвърлянето на служебна флашка изтрих всички снимки и видеоклипове от телефона. Това може да се потвърди от ДАНС, които разполагат с телефонния апарат, който доброволно оставих при тях, за да съдействам за установяването на фактите“, обяснява зам.-министърът.

Във връзка с въпроса защо МЕУ удостовери машините толкова късно, Стойнов отговаря: „Както на всички предишни избори, и сега ЦИК предостави нужните материали на МЕУ с огромно закъснение. Някои трябваше да бъдат повторно изискани от ЦИК,  заради открити грешки.
Получихме флашката на ЦИК с ресурсите на машините едва на 16  октомври вечерта, заради което времето на МЕУ за удостоверяване за пореден път беше съкратено значително спрямо предвидения в Изборния кодекс срок от 20 работни дни. Задържането ми на разпити в ДАНС в продължение на над 4 часа в деня, в който бяхме готови да удостоверим машините, забави процеса допълнително – затова машините бяха удостоверени късно вечерта на 27  октомври. Но отново преди крайния срок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране