15.03.2016 | 0:01
Замесиха и АПИ в далаверите с близката до ГЕРБ „Агромах“
След фалита на КТБ буферна фирма е получила от АПИ над 3,8 млн. лв., дължими на фирмата

Сочената за близка до ГЕРБ фирма „Агромах“ бе замесена в нов скандал, дни след като  спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП извършиха претърсвания и изземвания в нейни офиси. Бившият зам.-председател на СДС Борис Марков обяви, че след фалита на КТБ буферна фирма е получила от Агенция „Пътна инфраструктура“ плащания, дължими на „Агромах“.

Според него АПИ е превела голяма сума пари от обществена поръчка на дъщерна фирма без проверки. Марков твърди, че с процедурна хватка фирмата на Методи Бачев е прибрала 3,8 млн. лв. от АПИ. Според него „Агромах“ създава дъщерната „Агромах Холидей“, за да се вземат средства от обществена поръчка за строителни дейности по отсечката Кърджали-Подкова. Схемата се задейства след като КТБ фалира, фирмата спира да обслужва кредитите си, те стават изискуеми.

Сметките са запорирани и всички средства по сметките трябва да отидат за фонда за гарантиране на влоговете, т.е. в държавата. Това обаче не се случва, защото вземането от АПИ се дава на цесии.
Месеци след фалита на КТБ се регистрира нова фирма „Индустриални инвестиции“, която започва ударно да изкупува цесии. Фирмата, получила големите кредити от КТБ, прехвърля своето вземане към „Индустриални инвестиции“, които от своя страна го дават на „Агромах холидей“. „От регистрирането си през 2011 г. тази фирма не извършвала никаква дейност, няма служители, нито оборот. АПИ, без никаква проверка, превежда над 3,8 млн. лв. на тази фирма през есента на 2014 г.“, твърди Марков. Той алармирал прокуратурата, защото през април фирмата ще бъде ликвидирана, а следите от парите ще изчезнат.

Директорът на „Индустриални инвестиции“ Веселин Бушев отхвърли обвиненията и заяви, че парите, които са получили, са отишли в КТБ под формата на прихващане, което е официално признато. Собственикът на „Агромах“ също отрече обвиненията и нарече Марков цървул. Методи Бачев твърди, че фирмата му има активи за над 300 млн. лв. и може да покаже документи за всичко.

„Агромах“ работи 99% държавни поръчки, плаща всичките си задължения към държавата. Само тази година ще плати 10 млн. данъци. Имаме да получаваме 6 млн. лв. ДДС от държавата“, заяви бизнесменът. Той отрича още, че фирмата му и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ са намалили дължимия от тях ДДС за внасяне, с което са ощетили държавата с 14 млн. лв. Ако някой докаже, че дължим толкова на бюджета, ще му дадем половината пари, закани се Бачев.

От АПИ изпратиха писмо, в което твърдят, че всичките им действия са в съответствие със законодателната уредба, а твърденията на Марков са лъжовни, затова срещу него щяло да бъде заведено дело за клевета.

Председателят на АПИ Лазар Лазаров ще изгори заради нередни обществени поръчки, прогнозира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Започнаха обиски в конкретни фирми и тези обиски ще доведат до АПИ, тогава ще видим дали върху хората на Бойко Борисов и Делян Пеевски в Пътната агенция има чадър в прокуратурата или няма“, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране