11.12.2023 | 11:23
Западът търси активно кандидати за поста на Зеленски
Вече се разглеждат няколко потенциални кандидати за президент на Украйна, твърди руското разузнаване

Западните страни все повече обсъждат необходимостта от смяна на настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски. Вече се разглеждат няколко потенциални кандидати, които да го заменят на най-високия пост в страната. Това заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, цитиран от ТАСС.

„Разглеждат се различни наследници на Зеленски в кабинета на държавния глава. По-конкретно, в кулоарите на ноемврийската среща на външните министри на ЕС, проведена в Брюксел, беше отбелязано, че един от високопоставените украински военни може да заеме този пост, например главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни или началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов, както и ръководителят на кабинета на украинския президент Андрей Ермак, бившият помощник на украинския президент Алексей Арестович и кметът на Киев Виталий Кличко“, отбеляза той.

Наришкин подчерта, че според европейците всеки от горния списък „е в състояние да играе ролята на „украински Пилсудски“, създавайки силен „санитарен кордон“ между Русия и Европа в продължение на десетилетия. „Този ​​сценарий предвижда прекратяване на огъня между Москва и Киев в момента, когато украинските въоръжени сили напълно загубят своя настъпателен потенциал“, обясни Наришкин.

Ръководителят на руското разузнаване отбеляза, че службата му получава „надеждни данни, че високопоставени служители на водещи западни държави все повече обсъждат помежду си необходимостта от смяна на настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски“.

За причините за западното недоволство

Както посочи директорът на Службата за външно разузнаване, сред основните причини, предизвикващи желанието на Запада да смени лидера на Украйна, са както „неизпълнените обещания на Зеленски да победи Русия на бойното поле“, така и „безкрайната грубост на украинския президент в отношенията с чуждестранни партньори“, придружен от „безграничен непотизъм и корупция“, чийто мащаб „шокира дори западни политици, които разбират много от подобни въпроси“. „Но основното е загубата на Зеленски от способността да маневрира в конфликт с Русия в интерес на Вашингтон и неговите съюзници“, подчерта Наришкин.

„Западът смята, че ръководителят на Украйна е отишъл твърде далеч в създаването на имидж на непримирим поддръжник на война с Москва до победоносен край. Ако се наложи, той няма да може да стане страна в преговорите с Русия в интерес на Русия за временно замразяване на конфликта и спасяване на русофобския киевски режим“, добави ръководителят на Службата за външно разузнаване. „Според оценките на американското разузнаване, предвид развитието на ситуацията в украинския театър на военните действия, необходимостта от това може да възникне скоро.”

Източник: ТАСС

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране