23.02.2024 | 10:42
Записки от Содом и Гомор: случаят Нотариуса
Групите край "Осемте джуджета" и убития Божанов държат ключа към разплитане на зависимостите в съдебната власт

Hезаконни секс записи, мълва за педофилски видеоматериали, компромати с литри алкохол и наркотици, разкази за съвместни гуляи между криминали и съдии и прокурори, „редене на прокурорски преписки“, носени на крака от обвинители на брокери на влияние в различни кръчми, а за капак – множество имоти, придобивани от роднини и децата на замесените в горните сюжети. Ако човек слуша по-дълго неофициалните разкази за начина на функциониране на прокуратурата и съда в България, впечатлението ще е за репортаж от Содом и Гомор. Подборът на ръководни кадри изглежда умишлено отрицателен, тъй като само така голяма част от административните ръководители в системата могат да бъдат държани на ръчно управление.

Когато разказвачите бъдат поканени да опишат част от това, което знаят, пред микрофон, физиономиите им се променят и до един отсичат: „Този разговор не се е състоял.“ В крайна сметка споделеното под сурдинка е нещо като онази пяна по морските вълни, която подсказва, че някъде наблизо се излива фекална тръба.

Разстрелът на Мартин Божанов-Нотариуса от началото на февруари може да се превърне в нишката, която, ако бъде детайлно проследена, ще отведе до тръбата. Нещо повече, по-голямата част от действията в тази ситуация и на парламента (с основен инициатор Делян Пеевски), и на прокуратурата под ръководството на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов изглежда да целят потулването и омаловажаването на случая. Причината също изглежда ясна – залогът е управлението на държавното обвинение. Наред с това обаче всички сюжети, които тръгнаха да се разплитат след убийството, разкриват за пореден път как чрез прокуратурата се разчистват сметки.

От информацията, последвала разстрела на Мартин Божанов, могат да бъдат направени няколко извода:

  • Случаите „Нотариуса“ и „Осемте джуджета“ са неразривно свързани;
  • Свързани по същия начин са и основните действащи лица в тях;
  • Мрежата на безследно изчезналия следовател Петър Петров-Еврото е била по-високо в „хранителната верига“ на съдебната система от тази на убития Божанов. До 2020 г. Нотариуса е бил в добри, вероятно и „работни“ взаимоотношения с кръга на „Осемте джуджета“;
  • Изострянето на отношенията между двата „клана“ започва с битов елемент: раздялата между Любена Павлова и бившия ѝ съпруг Еврото. Като Любена запазва близки отношения с Нотариуса.
  • Преломният момент за цялата сага обаче е 1 май 2023 г., когато край колата на тогавашния главен прокурор Иван Гешев избухна самоделно устройство и даде началото на „прегрупирането“ по върховете на прокуратурата (по думите на Сарафов от разпространен по-късно запис).

Сарафов vs. Гешев

Смъртта на Нотариуса провокира пореден епизод от битката между бившия главен прокурор Иван Гешев и неговия временен наследник на поста Борислав Сарафов.

Непосредствено след убийството на Божанов Сарафов каза, че Гешев „излиза пред скоби“ и по двата случая. Гешев му отговори, че се радва, че е „изкаран пред скобите“, защото с Еврото е сниман именно Сарафов. Част от причините за тази размяна на реплики е, че според данните от разследването на дейността на Нотариуса до този момент единствено Гешев е посочен като посетител на т.нар. магистратски клуб с името SS на Мартин Божанов. По информация на „Капитал“ като ръководител на спецпрокуратурата той дори е имал карта за влизане в заведението за известно време. Информацията за познанството между двамата беше оповестена почти веднага след убийството на Божанов.

То също така насочи вниманието към Софийската районна прокуратура (СРП), чиято вече бивша ръководителка Невена Зартова подаде оставка. Именно заради нейната близост с предишния главен прокурор Зартова отдавна беше мишена за сегашния и.ф. шеф на обвинението Сарафов.

Бързо развиващите се събития след убийството извадиха наяве факти, които му дадоха нови аргументи. Божанов е един от отдавна осветените „лобисти“ в съдебната система, упражняващи влияние върху дела чрез шантаж, рекет и корумпиране на магистрати. За дейността си той се е ползвал със специално благоволение не само на ръководителите на закритата спецпрокуратура, но и на някои други столични прокурорски звена. Оказва се, че много от проверките и преписките за имотни измами, които са били свързани с Нотариуса, са били от компетентността именно на СРП, но нито една от тях не е приключила с мнение за престъпление.

Събитията дадоха повод на Сарафов заедно с още 21 прокурори да влязат в СРП на 9 февруари – заради „множество изнесени публично данни, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура – София“.

Оставката на Зартова обаче дойде дни по-късно, след като „24 часа“ публикува интервю с гръцкия бизнес мениджър Анастасиос Дикос, изпълнителен директор на „Данаос девелопмент“, което е съдружник в „София Ринг мол“, в ИКЕА и в два големи инвестиционни обекта за жилищно строителство. Дикос, който е представител в България на инвеститора Джон Кустас, заявява, че дружеството, което управлява, е било обект на брутален и координиран институционален рекет през групата на Мартин Божанов и неговия партньор – адвокат Велимир Атанасов. Важна роля в този рекет по думите му е играла СРП и нейната ръководителка Невена Зартова, която пък е в „емоционални взаимоотношения“ с адв. Велимир Атанасов, с когото съжителстват. „Те контролират районната прокуратура“, твърди гръцкият бизнесмен за групата от лобисти около Божанов.

Гешев vs. Сарафов

Ситуацията има и друг прочит. Именно заради близостта между Гешев и Зартова след разрива между бившия главен прокурор и Сарафов от май миналата година в СРП започва разследване, което опитва да уличи Борислав Сарафов като близък до бившия следовател Петър Петров-Еврото.

Всъщност това е делото, заради което бившият следовател избяга и за когото от години има данни, че е поддържал схема за корумпиране на магистрати, ползвайки се с протекции от най-високо ниво в държавата. Прокуратурата се задейства срещу него миналия май, три години след скандала „Осемте джуджета“, разкриващ мрежа за рекет, в основата на която са, от една страна, Еврото, а от друга, висши прокурори.

Разследването започва по спешност и в особен контекст: ГЕРБ и ДПС вече са дали сигнал на ВСС, че Гешев трябва да бъде уволнен (точно както беше назначен), а срещу него се е изправил заместникът му и по онова време шеф на следствието Борислав Сарафов, който тогава обясни, че прокуратурата е влязла в терена на политиката.

Преди образуването на това дело в СРП държавното обвинение не обръщаше никакво внимание на скандала „Осемте джуджета“, а когато все пак биваше попитан дали няма да провери случая, бившият главен прокурор Иван Гешев отговаряше, че ще проверяват „и десетте малки негърчета“. След атаката на ДПС и ГЕРБ по него обаче той изведнъж се активира по две основни направления: къщата в Барселона (което трябваше да уличи близки до бившия премиер Бойко Борисов в пране на пари) и „Осемте джуджета“.

От документите по делото, с които „Капитал“ разполага, става ясно, че по разследването на Еврото свидетелите са трима: бившата му жена Любена Павлова, Митко Каратиста (бивш собственик на „Делта гард“) и адв. Велимир Атанасов (близък приятел на Нотариуса и шефката на СРП Зартова). В показанията си (дадени още в деня на образуване на разследването) Любена Павлова разказва за „бизнеса“ на бившия си съпруг с изнудване с незаконни записи, както и подкупване на магистрати. Уличени като чести посетители на „Осемте джуджета“ са прокурорите Борислав Сарафов и Емилия Русинова, които по думите на Любена получавали от Еврото десетки хиляди левове възнаграждение за услугите си: „20, 30, 50 или 100 хиляди лева“.

Капитал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране