14.04.2024 | 10:57
Заплашеният Йоловски е назначен за съветник на служебeн министър
Появи се в тв студио с охрана и обяви, че всичко е на върха на езика му, но има следствена тайна

Доскорошният министър на електронно управление Александър Йоловски, който твърди, че е бил заплашван от Кирил Петков, се оказа, че сега е съветник на служебния министър на електронното управление. Това разкри самият Йоловски в интервю за БНТ. В момента е съветник на министър Валентин Мундров, който пък му беше заместник до преди дни.

Йоловски се появи в студиото на обществената телевизия с охранител, който му бе даден след като като преди месеци разкри, че е бил притискан във връзка с обществени поръчки за стотици милиони.

Разследването беше образувано светкавично по сигнал на ИТН по твърдения, изнесени от партията на Слави Трифонов след председателски съвет в парламента в навечерието на местните избори миналата година. Йоловски тогава е разказал, че Кирил Петков и Божидар Божанов от ПП са го заплашили, включително и децата му. Досъдебното производство се води за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице от МЕУ.

На 10 април в сайта „Гласове“ се появи протоколът от разпита на Йоловски от 29 октомври 2023 г. От него се вижда, че Йоловски е потвърдил пред прокуратурата това, което ИТН твърдят. Появилият се публично протокол от този разпит е само поредният материал от досъдебно производство, който подозрително изтича в определен кръг от сайтове в последните дни.

На въпрос дали протоколът от разпита е истински,  Йоловски отговори днес по БНТ: „Много искам да дам пряк отговор. Има следствена тайна и аз нито мога да потвърдя, но нито мога и да отрека, че това е истински протокол“. На практика даде да се разбере, че е истински.

Той се надява разследването бързо да привърши. „Защото аз самият вече започвам да губя търпение да видя крайния резултат, защото има много неща, които трябва да станат публични“, заяви Йоловски.

В отговор на реплика на Христо Иванов, че ходи с охрана на НСО, за да си придава тежест, Йоловски каза: „Аз, ако исках да си придавам тежест, щях да започна да говоря по част от нещата, които съм дал като показания, защото тогава разговорът щеше да стане много по-тежък за някои хора. Самият факт, че аз пазя мълчание толкова дълго време е, не защото няма какво да кажа, а защото наистина чакам това нещо да се разплете, защото аз като политолог виждам много сериозен проблем за българската демокрация именно по начина, по който има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън министерски съвет“.

Йоловски обяви, че не си е подал оставка като министър, защото е щяло да изглежда, че има някаква вина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране