23.05.2023 | 21:37
Започна ли гражданска война в Русия?
Снощи са избухнали боеве от руската страна на границата с Украйна, след като самопровъзгласили се руски партизански сили са заявили, че са превзели погранично селище

Антипутински милиции твърдят, че са превзели село в руската погранична с Украйна Белгородска област в Русия, пише „Гардиън“.

Изданието отбелязва, че вчера са избухнали боеве от руската страна на границата с Украйна, след като самопровъзгласили се руски партизански сили са заявили, че са превзели погранично селище. Подобно нещо се случва за пръв от началото на войната, коментира „Гардиън“.

„Легионът „Свобода за Русия“, който се самоопределя като антикремълска милиция, която иска да освободи Русия от Владимир Путин, обяви, че негови бойци са пресекли границата и са превзели селищeто Козинка, както и че са пратили свои отряди в град Грайворон – и двете населени места се намират в руската Белгородска област.

Друга антикремълска милиция, „Руският доброволчески корпус“, който се командва от известен руски националист, съобщи, че също е участвала в акцията. Снощи корпусът разпространи видеозапис, за който твърди, че показва как негов боец проверява пленена бронирана машина.

Растящият хаос в Белгородска област, където снощи местните власти обявиха „режим на антитерористична операция“ заради акцията на милициите, която руските власти определиха като акция на диверсанти, представлява рядък случай, при който населени места в Русия се сблъскват лице в лице с конфликта, който руските въоръжени сили започнаха в съседна Украйна, коментира „Гардиън“. За боевете по границата потвърдиха както руските, така и украинските власти.

„Индипендънт“ отбелязва, че атаката в Белгородска област е извършена в момент, в който Москва и Киев правят различни по смисъл твърдения за съдбата на битката за Бахмут – най-кръвопролитното сражение от началото на войната. Русия твърди, че е превзела града след продължили месеци ожесточени боеве, докато Украйна казва, че битката продължава и че настъпва по фланговете.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че целта на вчерашната атака в Белгородска област е опит на Украйна да отклони вниманието от Бахмут.

Вестникът също отбелязва, че акцията на антикремълските милиции в пограничния регион е едно от най-големите навлизания на подобни бойци на територията на Русия.

„Дейли телеграф“ също помества статия по въпроса под заглавие „проукраински бойци предприеха танков рейд през границата за „превземането“ на руски села“, визирайки появилата се информация, че участниците в акцията в Белгородска област са имали и танк.

Изданието коментира, че доброволци от антикремълските бригади са обявили създаването на „народна република“.

„Уолстрийт джърнъл“ определя събитията в Белгородска област като доста неочакван развой на събитията за Русия, която миналия февруари предприе пълномащабна инвазия в Украйна, и добавя, че украинското военно разузнаване е потвърдило, че в акцията са участвали две доброволчески групи, съставени от руски граждани.

„Файненшъл таймс“ коментира, че макар и руски антикремълски формирования да са предприемали операции в самата Русия и преди, тази изглежда е първата, при която целта е да бъде окупирана територия. Киев отрича да е пряко замесен в събитията в Белгородска област, но казва, че руските бойци се стремят да създадат „зона за сигурност“ по границата за защита на украинските сили.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране