09.08.2016 | 0:01
Заподозрян в тероризъм се е разхождал свободно два дни из България
Хамид е заловен случайно благодарение на европейска заповед за арест

Заподозрян в тероризъм и участие в атентата срещу редакцията на „Шарли ебдо“ в Париж се е разхождал необезпокояван у нас два дни и никой не знае какво е правил през това време. Преди да стигне до България, 20-годишният Мурад Хамид, зет на братята Куаши, които застреляха 12 души – карикатуристи и полицаи в Париж, е минал през няколко европейски страни без никакви пречки. Неговият случай за пореден път показа бавната реакция и лошата координация на спецслужбите в Европа. Наскоро се оказа, че атентатор от Истанбул по същия начин е пътувал свободно из Европа, въпреки че е имало данни за терористичната му дейност.

Хамид е заловен случайно благодарение на европейска заповед за арест. В момента той е в следствения арест в София в очакване съдът да се произнесе за връщането му обратно във Франция, където е търсен за тероризъм. Той е задържан у нас още в края на юли, но досега властите пазеха ареста му в тайна.

Нито прокуратурата, нито полицията знаят къде е ходил два дни и с кого се е срещал Хамид, каза вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Държавното обвинение даде пресконференция, след като френските медии съобщиха за задържането и информацията бе потвърдена от вътрешния министър Румяна Бъчварова. В неделя с половин уста тя каза, че Хамид е бил арестуван, защото имал „поведение, типично за чуждестранен боец“. Прокуратурата не потвърди това.

Хамид е пристигнал в България с влак от Франция на 26 юли през ГКПП Калотина. Пред Гранична полиция е представил френския си паспорт. Обяснил е, че идва у нас като турист за една седмица, и е бил пуснат. При проверката в Шенгенската информационна система се установило, че е бил обявен за изчезнал от сестра си в началото на юли. Това обаче не е повод за арест и той минал границата. Арнаудова обясни, че френската държава била уведомена, че изчезналият е у нас.

На 28 юни в 1.30 ч. французинът се появил на ГКПП Капитан Андреево с идеята да мине в Турция. Отново бил пуснат, но турските власти го спрели и върнали обратно у нас, тъй като се оказало, че има 5-годишна забрана да влиза в страната заради подозрение във връзки с „Ислямска държава“. Арестуван бил за 24 часа у нас.

Няколко часа по-късно шефът на ДАНС Димитър Георгиев спешно издава заповед за експулсирането му и му налага забрана да влиза в България за 10 години. В нея е записано само, че се издава на база информацията, събрана от агенцията, защото Хамид „представлява истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност“, обясни Арнаудова. Според заповедта той е трябвало да бъде предаден на Сърбия, каза тя.

Според прокуратурата по международни канали е постъпила информация, че Хамид е пътуващ боец на „Ислямска държава“ и се счита за особено опасен. „Нямаме информация дали е имал съучастници, помагачи, хора, които са го очаквали, които са го ориентирали. Всички тези обстоятелства винаги са били обект на проверка. Ако ДАНС или МВР установят такива факти, те ще бъдат докладвани на специализираната прокуратура“, обясни Арнаудова. Хамид е пътувал сам, като в себе си е носел само лични вещи, използвал е само френския си паспорт, не се е опитвал да минава през границите с други документи. Според разследващите крайната му цел е била Сирия.

На следващия ден у нас пристигнала европейска заповед за арест от Франция, според която Хамид е заподозрян за участие в организирана престъпна група за терористични актове. От ареста бил закаран в София, където съдът го задържал. Утре съдът трябва да се произнесе за екстрадицията му във Франция. Откакто е арестуван у нас, Хамид не е дал никакви обяснения. Назначен му е служебен адвокат.

В случая лъсват куп пропуски на чуждите и нашите служби. Отношението на френските власти към него е противоречиво. След атаката срещу „Шарли ебдо“ Хамид се предал доброволно и бил задържан за 48 часа, припомни AFP. Тогава е освободен без обвинения. Описал се като студент, който живее с родителите си, а атаката срещу списанието определил като „ужасно престъпление“. Има и алиби – по време на нападението е бил на училище. Година и половина Франция не се интересува от него, но месец след изчезването му от страната издава заповед за арест с аргумента, че е опасен. Не се знае и дали младият мъж е наблюдаван сред ареста му през януари 2015 г., когато е бил освободен без обвинения. Българските служби също са подценили Хамид – никой не се интересувал от него, докато е бил у нас, въпреки че контраразузнаването би трябвало да следи именно радикализирани елементи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране