18.03.2015 | 14:58
Запорираха имоти на екссобственик на КТБ
Николай Велков е подсъдим по дело за неплащане на 942 183 лв. данъци от продажбата на акции

Съд в Пловдив наложи възбрана върху имоти на адвокат Николай Велков – един от първите собственици на КТБ и бивш председател на Надзорния съвет на трезора. Това става ясно от съдебния акт, публикуван на сайта на Апелативния съд.

Велков е подсъдим по дело за неплащане на 942 183 лв. данъци от продажбата на поименни акции с право на глас от активите на КТБ. Той не се признава за виновен и засега не е давал обяснения в съдебния процес.Последното заседание в Пазарджишкия окръжен съд се състоя на 24 февруари и делото бе отложено за 24 март, тъй като са изискани доказателства от отдела „Местни данъци и такси“ за притежаваното от Николай Велков имущество.За данъчното престъпление, в което адвокатът е обвинен, са предвидени наказания „лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество“.

На последното съдебно заседание в Пазарджик магистратите приемат, че са налице всички законови предпоставки за вземане на обезпечителна мярка. Затова съдът допуска обезпечение на наказанието „конфискация“ чрез налагане на възбрана на два недвижими имота на Велков. Той е обжалвал, но Апелативният съд в Пловдив потвърждава окончателно определението на пазарджишките магистрати.

При акцията „Октопод“ в началото на февруари 2010 г. адвокат Велков е арестуван заедно с Алексей Петров, но впоследствие е оневинен. На местните избори през 2011 г. Велков е кандидат за кмет на Пазарджик, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от РЗС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране