18.03.2015 | 8:08
Запорираха луксозен „Бомбардиер” на Цветан Василев
Той се измъква - не бил негов

Самолетът, с който се придвижва Цветан Василев, е запориран от държавен съдебен изпълнител, става ясно от определение на Софийския градски съд от 3 февруари 2015 г., пише “24 часа”.

Машината е “Бомбардиер”. Тя е в активите на компанията “Сънлайт Еър”, която е собственост на семейната фирма “Тръст Василеви”. В зависимост от екстрите цената на самолета може да стигне 15 млн. евро.

В края на август миналата година СГС наложи запор върху имущество и дружествени дялове във фирми на Цветан Василев по искане на прокуратурата. Мажоритарният собственик на КТБ бе обвинен за присвояване на 206 млн. лв. от банката и обявен за издирване от Интерпол. Тогава от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество уточниха, че самолетът на Цветан Василев не е обект на обезпечителна мярка, защото е притежание на търговско дружество, в което мажоритарен дял имат съпругата му Антоанета и дъщерята Радосвета.

На 26 септември, месец по-късно, съдът допуска обезпечение с друг акт върху самолета. Така той е запориран от държавен съдебен изпълнител Соня Павлова при Софийския районен съд.

През януари 2015 г. Цветан Василев пуска жалба до съда чрез адвоката си Лазар Карадалиев, с която оспорва запора. Мотивите му са, че самолетът не е негов, тъй като е миноритарен акционер в дружеството, което е собственик на “Сънлайт Еър”.

Съдът отхвърля жалбата му и оставя запора над луксозната машина. Според магистратите Василев няма правен интерес да оспорва, тъй като не е собственик на самолета. Той би могъл да го направи, когато тръгне процедура по отнемане в полза на държавата като лице, което го ползва. Предстои обжалване пред Апелативния съд, което обаче не отменя запора. Цветан Василев вече е внесъл жалба и там, а делото е образувано на 9 март.

Вчера адвокат Лазар Карадалиев не отговаряше на мобилния си телефон. Според жалбата комисията за отнемане на имущество няма легитимация да иска запор на самолета. От институцията обясниха, че инициативата не е тяхна и това би трябвало да е дело на прокуратурата. От държавното обвинение също нямат информация за запор и препратиха въпросите към държавния съдебен изпълнител.

1 коментар

  1. Вложител каза:

    Самолетчето ще се продаде и паричките се връщат в фонда за гарантиране на влоговете

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране