06.02.2024 | 11:08
Зърнарите блокират България
Те настояват, че имат загуби, но отказват да ги докажат с данъчните декларации

Земеделците започнаха безсрочни ефективни протести в 10:00 часа днес, след като вчера те отхвърлиха предложените от правителството схеми за подпомагането им. 80 точки в цялата страна са блокирани предупредително от тежка техника.

Правителството обеща подкрепа за зърнопроизводителите само срещу доказване, че в последната година са работили на загуба. Според земеделците обаче в такава методика липсва икономическа логика, тъй като данъчната декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години. Земеделците не приемат и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори мляко, плодове и зеленчуци, като според бранша са нужни нови анализи за по-сериозно компенсиране на загубите.

Протестите започнаха още вчера – над 20 аграрни сдружения поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев пред ресорното министерство. Те бяха поканени на среща с министъра, но до конкретен резултат не се стигна. Премиерът акад. Денков им отговори, че искането за оставка е политическо. По думите му зърнопроизводителите нямат основания за протести. Денков допусна и че не е случайно, че протестите се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета.

Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите днес трябва да проведе изнесено заседание в министерство на земеделието. На него се очаква да бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора – в отговор на постъпилите искания от браншовите организации в земеделието.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране