31.08.2023 | 20:32
Защо Черепа иска среща с Трактора?
Васил Божков е подозиран за два от атентатите срещу Алексей Петров – през 2002 и 2015 г.

Васил Божков се върна в България на 25 август, на следващия ден след погребението на Алексей Петров и 9 дни след убийството му в полите на Витоша. Защо за него изведнъж стана по-безопасно да е в България, отколкото в ОАЕ?

Бившият хазартен бос, който в периоди на престоя си в Дубай бе особено активен в социалните мрежи, пропусна да коментира ликвидирането на Алексей Петров. През годините двамата са в сложни отношения, Черепа е подозиран за два от атентатите срещу Трактора – през 2002 и 2015 г., пише „Филтър“.

Първият брой на седмичника „Галерия“ излиза през октомври 2009 г. В него е публикувано пространно интервю с Весела Лечева, шампионка по стрелба и бивш служебен министър на спорта. Тогава тя казва, че подозира Васил Божков за покушението срещу мъжа си Манол Велев през 2007 г. Признава, че е споделила версията си с разследващите, но те не са работили по сигнала ѝ. Ден след разговора Лечева се обажда в редакцията и моли името на Божков да не бъде споменавано, защото е получила заплахи за живота си. Така в текста остава внушението, че покушението е дело на влиятелен бизнесмен с интереси в хазартния бизнес. Тогава Весела Лечева е шеф на Държавната агенция за младежта и спорта и твърди, че е водила битка срещу разрастващия се бизнес на Божков. Любопитното е, че той взима лиценз за новата числова игра „Еврошанс“, конкурент на Тото 2, тъкмо по времето, когато Лечева е шеф на ДАМС.

Играта „Еврошанс“ е регистрирана на фирмата „Евробет“, 51% от която държи „Нове Холдинг“ с президент Васил Божков.

Малко след излизането на първия брой на вестник „Галерия“ с твърденията на Весела Лечева за атентата срещу мъжа ѝ Васил Божков дава едно от първите интервюта в живота си тъкмо за „Галерия“.

Тогава, за разлика от сега, той не говори публично и е един от най-мистериозните бизнесмени у нас. Сам пожелава да се изкаже, а поводът е увеличеният данък за хазарта, прокаран от тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е арестуван, обвинен като ръководител на организирана престъпна група „Октопод“, извършвала икономически престъпления, рекет и отвличания. Преди това да се случи, Васил Божков търси чрез редакцията на в. „Галерия“ среща с бившата барета. Петров се съгласява, но настоява тя да се състои на публично място. Уговорката е това да стане през деня в бившия хотел „Радисън“ срещу Народното събрание. Така и не стана ясно за какво са си говорили, но името на Божков бе замесено по-късно във втория атентат с гранатомет срещу Алексей Петров през 2015 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране