26.02.2024 | 13:38
Защо прокуратурата не оказваше същия натиск срещу Нотариуса, както срещу Христо Шопов
Мартин Божанов заплашва съдия и никой не прави нищо три години, припомня Ина Лулчева и коментира, че мярката срещу актьора е била излишна

Мартин Божанов заплашва съдия и никой не прави нищо три години, а когато става съседски скандал с Христо Шопов и една жена се оплаква, този човек бива задържан веднага. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ адвокатката на актьора Ина Лулчева.

„На Шопов му се иска постоянно задържане и става световноизвестен, макар че двама души отричат твърденията на жената. Това ли е обективността и безпристрастното разследване? Ето така се оказва натиск“, коментира тя.

„Факти по делото няма да разказвам, но няма нищо, което да е по-различно от една разправия. Може да не е с изискани действия като във виенски салон, но разговорът с нищо не надвишава общоприетият характер на един скандал“, заяви Лулчева.

„Не мога да ви кажа какво довежда до 72 часа задържане. Това е излишно. Прилага се, когато има опасност човека да се укрие“, обясни тя.

„Оръжията са в дома му и когато отиват полицаите, за да проверят какво става там, го питат дали има и той ги показва“, поясни адвокатката.

„В себе си актьорът не е имал оръжие. Съдът констатира, че няма заплаха с пистолет“, добави тя.

Ако за такива реплики от съседския скандал с Христо Шопов се повдига обвинение, 2/3 от българския народ трябва да е обвиняем, коментира бившият заместник-председател на Висшия адвокатски съвет. Тя сподели, че е подала оставка, тъй като обстановката и начинът на работа не са приемливи за нея.

След като водещата Мария Цънцарова я пита какви са мащабите на паралелното правосъдие в България, тя каза, че са надява да не са много голи и че вече държавата има твърдо желание за справяне с него, но по никакъв начин то не започва и не свършва с Пепи Еврото и с Марин Божанов – Нотариуса.

„Обществото вече не е съгласно да търпи това нещо. Този обществен натиск, който се осъществява върху органите на съдебната власт, не трябва да спира. От друга страна съдебната власт също иска да се самоочисти, както и адвокатурата, защото и при нас има проблеми. При тези комбинации са участвали и адвокати“, заяви Лулчева.

„Срещу адвокатите, които са споменати във филма на Ивайла Бакалова, няма образувани дисциплинарни производства. Трябва да направят това съответните адвокатски съвети, където те са регистрирани“, добави тя.

„Знаем иманета на двама ярко изразени сътрудници на Нотариуса. Изтекла ли е давността на техните действия?“, попита Цънцарова.

„За това, което се разказва във филма на Антикорупционния фонд преди три години, е изтекла. По линия на адвокатурата на тях не може да бъде наложена дисциплинарно наказание за това, което тогава са правили. Трябва да се провери доколко с действията си продължават да уронват престижа на адвокатската професия и това следва да бъде проверено от адвокатския съвет“, каза юристката.

Водещият Златимир Йочев пък припомня, че единият от адвокатите, които са част от кръга на Мартин Нотарисуса, разказва в същия филма, че е отблъсквал клиентите, искайки им крупни суми от порядъка на 100 000 евро, а Лулчева коментира, че това е шега.

„За оправдание става, но не може да обсъждаме сериозно едно такова твърдение. Освен това във филма не се вижда да е канен да защитава когото и да било, за да го отблъсква с хонорара си“, добави тя.

На въпроса какво може да се каже за юрист, който казва „не ме интересува виновен ли е или невинен, важно е, че си говорим с Господ“, защитничката на Шопов отговори, че не е адвокат.

„От документи по делото, с които „Капитал“ разполага, става ясно, че по разследването срещу Пепи Еврото свидетелите са трима – бившата му жена Любена Павлова, Митко Каратиста и адвокат Велимир Атанасов. Каква е връзката с разплитането на сюжета „Осемте джуджета“?“, попита пък Цънцарова.  Не мога да кажа нищо за дела, които не познавам, заяви Лулчева.

Водещата обаче я контрира с думите: „Твърди се, че показанията, събрани от тримата свидетели, водят към връзки с настоящия изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов“. Възможно ли е адекватно разследване, ако името му е в тази показния, попита тя.

„Убедена съм, че да, защото в прокуратурата работят много хора, които може да разследват и ако не се оказва натиск, а с последните изменения в Конституцията се създаде възможност за такова независимо разследване. Това са 1000 души. Нека не си заравят главата в пясъка и да казват, че ги е страх, че може да им се случи нещо“, призова адвокатката.

„Каквито и да са орязаните правомощия на главният прокурор, той не е многоръката Шива, която да върши всичко в прокуратурата“, каза още тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране