04.03.2016 | 0:50
Защо Путин не е на Шипка?
Българските ни парньори да бъдат действително свободни от всякакво иго, препоръчаха веднага от Кремъл

„Драмата“ с поканата за Путин за Трети март продължава. От няколко дни определени медии упорито разпространяват опорната точка как на националния празник е поканен турският президент Реджеп Ердоган, а руският държавен глава Владимир Путин е пренебрегнат. Идеята е проста – поробителите ги канят, осовободителите – не са уважение. Темата днес беше продължена и от Кремъл, като отговора на прессекретаря на Путин е цитиран в руските медии.

От около седмица в харатерни сайтове като буднаера.бг, петел.бг, секира и т. н. упорито се разпространява как 13-години по-късно (през 2003 г. руският президент беше на официално посещение в България по покана на Георги Първанов – б.р.) Путин отново се очаква на Шипка. Със заглавия: „Уникално! Путин пристига на Шипка за трети март“, „Фейсбук изригна. Путин пристига на трети март“ и т. н. се подгряваха несъстоятелни очаквания.

В Кремъл не са получили покана за празненствата за националния празник на България, но се отнасят с уважение към този факт, съобщи  днес ТАСС, цитирайки Песков.

„Това е суверенно решение на България“, така Песков коментира липсата на покана на журналистически въпрос.

„Няма покана за празнуването на Деня от освобождението от османското иго, но ние се отнасяме с уважение към това решение“, каза прессектарят на Путин.

Той предположи, че или поканата идва по канала на МВнР, или въобще не е била изпращана.

„Искаме българските ни партньори действително да бъдат свободни от всякакво иго и да бъдат суверенни в своите действия и решения, така че те да не вредят на интересите на страната си“, не пропусна да допълни Песков.

По-рано в медиите се появи информация, че България е поканила на празника президента на Турция Реджеп Ердоган, но не са поканили Путин, припомня и ТАСС.

Наложи се говорителката на българското МВнР Бетина Жотева да опровергава тези твърдения. „В официалните мероприятия вземат участие оглавяващите дипломатическите мисии, акредитирани в София. Всички слухове, че президентът на Турция е бил поканен са груба манипулация, която не отговаря на действителността“, каза Жотева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране