01.02.2024 | 9:48
Застреляният Мартин Божанов се оказа митична фигура с огромно влияние в съдебната система
Ивайло Бакалова твърди, че й е искал 100 хил.евро, за да измъкне мъжа й от ареста
Ивайла Бакалова

Застреляният тази вечер Мартин Божанов, който бе показно екзекутиран пред погледа на 68-годишната си майка и две деца в столичния кв.Горна Баня, се оказа митична фигура с огромно влияние в съдебната система.

Освен, че се прочу като първият „клиент“ на т.нар. Комисия Кушлев, разследваща незаконно забогателите, неговото име изплува и в разследване на Антикорупционния фонд за прокурорския рекет върху бизнесмена Веселин Денков и приятелката му Ивайла Бакалова.

Божанов се представя като посредник в съдебната система и иска на Ивайла Бакалова 100 000 евро, за да осигури освобождаване от ареста приятеля й Веселин Денков. По-късно закритата вече спецпрокуратура му повдигна обвинение за ОПГ за лихварство на Денков.

Мартин Нотариуса няма нищо с общо с нотариусите. От скрит запис става ясно, че Мартин Божанов е отлично запознат не само със съдебната система и по-специално със специализираното правораздаване, но така също и с подробности от делото срещу приятеля на Бакалова. Самата тя споделя, че докато е водила разговор с него, се е убедила, че “Нотариуса” знае с подробности какво се е случвало на делата, на които той изобщо не е присъствал.

Веселин Денков е собственик на знакови софийски ресторанти, задържан през септември 2020 г. с обвинение за участие в организирана престъпна група за лихварство. Записите на серия от разговори между Ивайла Бакалова, която живее в съжителство с Веселин Денков, и не особено известни до този момент лица, разкриват кои са “помагачите” с влияние в съдебната система.

Няколко цитата от реални разговори, проведени през април 2021 година, дават представа за това как точно се говори за корупция и уреждане на решения в съда:

– Вие сте сигурни, че можете да го свършите?

– Да. Детайли и подробности няма да ти кажем. ….

– А вие си говорите лично с…?

– Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.

– Така, кой с кого говори това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

….

– Значи, в замяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се иска, това е задачата.

– Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че…

– Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?

– 100 хиляди – какво – лева?

– Евро.

Единият от записаните е адвокат, бивш служител на Главна дирекция за борба с организираната престъпност и на Държавната агенция за национална сигурност, който живее с високопоставен съдия от София. Негов “колега” е Мартин Божанов, представящ се като консултант и познат като “Нотариуса”. Публикации го свързват със съмнителни имотни сделки, а една от тях веднага се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства.

Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име “Мартин Божанов” и негов роднина с име “Бойко Божанов”, но за изхода на делото няма данни.

Мартин Нотариуса е спряган и за помощник на бившия следовател Петър Петров, известен като Пепи Еврото. Според други публикации пък Нотариуса е успял да изгради собствена мрежа в съдебната система, подобна на тази на Еврото.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране