15.05.2024 | 10:26
Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават
Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите

Всички държавни български университети и някои от частните ще затворят врати от 20 май заради протест, а в „Денят започва“ по БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова каза, че търпението на академичната общност се е изчерпало.

„Ако трябва да бъда честна през последните 35 години не се е случвало академичната общност да бъде толкова рязко, толкова дръзка, но това означава за една търпелива общност, че е на предела на търпението си“, добави тя.

В отворено писмо от Съвета на ректорите предупреждават, че академичната общност започва ефективни протести. По това време ще се допускат единствено дейности със спешен и неотложен характер.

Проф. Темелкова изтъкна, че една от причините за протестите са заради ниските възнаграждения в сектора. Те са на нивата си от 2023-та година, уточни тя. „Сами разбирате от тогава до момента какво се е случило, колко е инфлацията, колко се вдигна минималната заплата. Да не говорим, че административният състав на университетите са със заплати до минималната работна заплата, което е недопустимо магистри да получават възнаграждения близки до хигиенистите в държавните учреждения”, коментира председателят на Съвета на ректорите.

Тя каза, че до момента 140 милиона би струвало до края на календарната година това увеличение.

“Но ние не го искаме, защото така сме решили, а защото Законът за висше образование го е записал”, подчерта проф. Темелкова.

Тя допълни, че въпросната поправка е била приета преди месец и половина.

“Тогава ние също имахме своите възражения срещу този текст, защото това натоварва бюджетите на висшите училища в страната без да ни бъде гарантиран приходът. И ето, че това, за което предупреждавахме тогава, когато този текст се приемаше, се случи”, изтъкна шефката на Съвета на ректорите.

“Текстът е приет. Законът изисква работните заплати във висшите училища в страната да достигнат 180% от средната брутна заплата за последните 12 месеца в държавата и 125% от средната за страната да е най-ниската академична длъжност”, обясни тя.

На практика обаче липсва паричният поток от страна на държавата, който да гарантира изпълнението на този закон.

“Ние не искаме нещо, което ние сме си решили. Ние желаем да се спази закона. Единствено и само това”, добави проф. Темелкова.

Тя изтъкна, че студентските такси продължават да бъдат събирани.

“Отпадането им не мина през НС, тъй като в комисията по образование, когато се разглеждаше този въпрос нямаше кворум. Така, че този въпрос с отпадането на таксите към момента не подлежи на обсъждане”, обясни Темелкова.

“Там са потребни за момента към 140 милиона лева, не знам има ли ги или ги няма, но нито лев не е постъпил в държавните висши учебни заведения”, каза още тя.

Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата, съобщава пък Нова телевизия.

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати”, каза в предаването „Здравей, България” председателят на синдикална организация „Висше образование и наука” към КНСБ в УХТ – Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите.

„Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент – не е спазено”, обяви Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране