08.08.2016 | 0:01
Зетят на атентатор от „Шарли Ебдо“ е в България
Румяна Бъчварова потвърди новината на "Журнал дьо диманш"

Зетят на атентатора срещу френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ Шариф Куачи е в България. Това потвърди вицепремиерът и мивинтър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

По-рано стана ясно, че той е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България. Това съобщи БНР, позовавайки се на информация на френското издание „Журнал дьо диманш“. Според френската медия имало данни, че  20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куачи, е искал да се присъедини към групировката „Даеш“  в Сирия или в Ирак.

Той е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите, посочи министър Бъчварова. Тя каза още, че се изчаква съдебната процедура. Мярката за задържане ще бъде гледана на 9 август, вторник. Министърката не каза кой съд ще гледа мярката, нито къде е настанен Хамид.

Антитерористичната прокуратура в Париж си е поставила за цел да бъде издадена европейска заповед за арестуването на Мурад Хамид. Той бе запозозрян като трети човек от групата, извършила нападението над сатиричния вестник януари 2015 г.,, заедно с братята Куачи. Мъжът обаче имаше алиби и беше оневинен в началото на разследването. Преди месец обаче членове на семейството му съобщиха, че Хамид е изчезнал. Веднага е бил обявен за издирване. Според „Журнал дьо диманш“ мъжът е бил задържан на границата с Турция на 28 юли и върнат в България, откъдето се е опитал да влезе в Турция.

Бъчварова потвърди, че има и европейска заповед за арест.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране