05.02.2024 | 21:15
Зловещ обрат: Мъртва красавица-кинозвезда не била умряла! (снимки+видео)
Хората бесни от инсценираната смърт, само за часове избухна етичен дебат докъде може да стигне лъжата

Само преди часове киноманите изпаднаха в шок от новината за внезапната смърт на любима звезда, за чиято кончина медиите научиха от публикации на нейния екип в официалните й профили в мрежата. Дори нейният мениджър потвърди, че звездата на Боливуд Пунам Панди е починала от рак на шийката на матката.

След като тази тъжна вест е разпространена по света, няколко часа по-късно стана ясно, че смъртта на киноактрисата е фейк новина, създадена с нейна помощ и с подкрепата на нейния екип. Целта уж била да се предизвика повече внимания към проблема с тази иначе опасна за жените болест.

Публикация в социалните медии, в която се твърди, че индийска актриса е починала от рак на шийката на матката, и последвало видео, което съобщава, че тя е жива, предизвикаха яростен дебат относно етичните главоблъсканици около онлайн рекламните кампании.

Мнозина се довериха на поста; новинарските издания съобщиха новината за смъртта й в рамките на минути, а социалните медии бяха пълни с почит към актрисата.

Pandey се е снимала в няколко филма, но се превърна в онлайн сензация поради противоречивите си публикации и рекламни кампании. През 2011 г. актрисата обеща да се съблече гола, ако индийският отбор по крикет спечели Световната купа, но не изпълни обещанието си.

Само ден след „смъртта“ си Панди публикува видео, в което казва, че е „симулирала смъртта си“ и че публикацията в Instagram за нейните 1,3 милиона последователи е част от кампания в социалните медии за повишаване на осведомеността за рака на маточната шийка.

Schbang – агенцията за социални медии, отговорна за създаването на кампанията – се извини на онези, които са били „задействани“ от кампанията.

„Действията ни бяха водени от една единствена мисия – да повишим осведомеността за рака на шийката на матката“, се казва в изявление на агенцията, като същевременно споделя статистика, свързана с разпространението на болестта в Индия.

Никакви оправдания обаче не можаха да усмирят хората и в мрежата избухна яростен скандал докъде може ад се простират злоупотребите с чувствата на хората, заради едната акция за осведомяване.

„Това е най-лошата маркетингова тактика някога в историята на човечеството“, казва един, а друг направо е бесен: „Как не ви е срам!“

От своя страна самата актриса Пунам Панди.написа пак в профила си в Инстаграм: „Убийте ме. Разпънете ме. Мразете ме. Но спасете някого, когото обичате!“ Споделете го с любимите си хора.“, Тя, напук на реакцията на хората, явно вярва ,че е права и не се замисля каква морален катаклизъм предизвика с тази своя инициатива.

Най-точен е сякаш анализът на една от коментиращите в Инстаграм дама: „Моля те, просто спри. Публикуването отново и отново и отново няма да промени нищо. Има лекари, които от години се опитват да повишат информираността по правилния начин. Споделяне на информация, разбиване на митове, създаване на безплатни ресурси, петиции за безплатна ваксинация. Фалшифицирането на нечия смърт е най-лошият начин за съобщения за общественото здраве. Още по-лошо, вие направихте всичко, за да направите тази лъжа вярна и също така заблудихте пресата. Спрете да оправдавате всичко това. Глупав ход от вас и всички свързани марки. Не подминавайте оправдания, маскирани като извинение.“

А българите за такива случаи имат сентенция за лъжливото овчарче – след поредица лъжи, точно когато трябва ,няма да ти повярват..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране