22.05.2023 | 11:46
Знаете ли всъщност колко е богата Мария Габриел? Тя е мултимилионерка
Предложената за премиер европейска чиновничка печели по 2 млн. годишно. Габриел, която ползваше общински апартамент, за да си „стокира“ партакеши, и съпругът ѝ имат жилища в Париж, Брюксел, Страсбург и София

Предложената за премиер на България еврокомисарка Мария Габриел, която ползваше общинско жилище, за да си „стокира“ неща, е мултимилионерка и живее в разкош в няколко имота в европейски държави. Амбициозната дама, родена в Хаджидимово с името Мария Неделчева, е материално обезпечена не само благодарение на брака си с французина Франсоа Габриел, но и заради космическата заплата, която от 4 г. прибира.

Габриел се разписва срещу над 1 милион евро годишно в качеството си на еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Това на практика е много висок пост в европейската бюрократична система, който е отлично обезпечен финансово. Подобни суми взимаше навремето и Меглена Кунева. Месечната заплата на всеки един еврокомисар е 63 000  евро (125 000 лева!), но отделно всеки от тях получава по още около 11 000 евро. Тези пари се водят „представителни разходи“ и покриват вечери, обеди и командировки, както и дрехи.

Отделно всички самолетни билети за пътуванията на Мария се плащат от Европейския съюз.

Доста високи са доходите и на съпруга ѝ – французинът Франсоа Габриел, който работи като чиновник в Европейския парламент, но той все пак получава по-малко пари от нея. Само че е от доста богата фамилия, която навремето е живяла в замък в северната част на Франция.

Така или иначе семейството тъне в разкош и живее в просторен апартамент в центъра на Брюксел, закупен преди 3 години.

Освен това имат фамилна къща в Страсбург, малък и кокетен апартамент в Париж и доста просторен дом в София. Запознати твърдят, че семейството си е купило преди две години и вила на морето близо до Сен Тропе, но няма официално потвърждение за това.

Според данъчната декларация на Мария Габриел, която тя подава като еврокомисар, в сметките с мъжа си има над 3 милиона евро, спестени от тлъстите европейски заплати.

При тези грандиозни доходи, които Мария Габриел си осигурява като еврокомисар, е повече от странно, че изобщо се е съгласила да си хвърли оставката с лека ръка предсрочно и да се върне в България.

Защото официалната заплата на министър-председател у нас също е висока – около 14 бона, но не може да се сравни с 9 пъти по-високата надница в Европа. За да го направи, явно няма да разчита само на едната заплата, ехидно подмятат политически наблюдатели.

1 коментар

  1. Бубу каза:

    Стана още по-богата, когато овчарите и козарите в България си загубиха стадата, благодарение на съпруга ѝ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране