13.07.2022 | 17:00
1 евро и 101 спекулации в писмото на Гешев за чекмеджето на Борисов
Прокуратурата говори за една истинска банкнота и нарича кюлчетата "правоъгълни жълти предмети" в писмото си до евродепутатите

Интересни детайли за разследването на чекмеджето на бившия премиер Бойко Борисов излизат от писмото на прокуратурата до комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, с което „Сега“ разполага. Освен че държавното обвинение не отговаря на основните въпроси – кой е правил снимките и как това, което се вижда, е попаднало в спалнята на правителствената вила, лъсват явни противоречия в прокурорската теза по случая.

Установено е, че бившият премиер Бойко Борисов от 2009 г. до май 2021 г. с кратки периоди на прекъсване е живеел в правителствената вила в кв. Бояна. Установена е самоличността на хората, охранявали обекта, както и на служителите там като градинари, камериерки, поддръжка и шофьори. „През периода от неустановена дата до 12 май 2021 г. в гр. София, неустановено по делото лице (лица) чрез използване на техническо средство е направило снимки и видеозаписи най-вероятно в жилището, обитавано от министър-председателя Бойко Борисов. До момента не са събрани доказателства за това кой и кога е направил снимките“, пише в изложението.

Прокуратурата изтъква, че са разпитани камериерките към правителствената вила, които са заявили, че никога не са виждали златни кюлчета и пари в чекмеджетата на нощните шкафчета. Освен това държавното обвинение е изпратило въпроси за кюлчетата, които то през цялото време в писмото нарича „жълтите правоъгълни предмети“, на снимките до Българската народна банка, за да научи продават ли се в страната златни кюлчета, дали се продават, опаковани в прозрачно фолио, и възможно ли е да се отговори кога и на кого са продадени златни кюлчета от същата фирма. „От постъпила информация от Министерството на икономиката става ясно, че не е възможно да се изясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с установените в експертизата идентификационни номера“, заключва прокуратурата. Също така от агенция „Митници“ са дали отговор, че няма как да се проследи дали установените златни кюлчета са били внасяни или изнасяни от България.

Компютърно-техническата експертиза на снимките е установила, че „доколкото анализираните файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето“. Експертите признават, промените в имената и времевите характеристики на файловете са прекалено очевидни – възможно е това да е, за да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е непременно, че снимките са фалшиви, а че има съмнения за истинността им. Според него местоположението на предметите в чекмеджето на три различни снимки било еднакво, въпреки че изображенията са били заснети в интервал от година и половина. Това твърдение обаче си противоречи със становището на разследващите, че няма как да се установи точните дати на заснемането, защото снимките не са оригиналните.

Вещото лице също така смята, че има несъответствия в цвета на водните знаци, холограмните стикери и светлосенките на предметите в чекмеджето. Най-озадачаващо е твърдението, че „има разлика в резолюциите на отделните банкноти на различните снимки – много добра резолюция на снимката, съдържаща истинска банкнота, и размазани букви, цифри на снимките, съдържащи банкноти без серийни номера“. Това значи, че държавното обвинение признава, че в чекмеджето на Бойко Борисов все пак е имало истинска евро банкнота.

„В две от изображенията е открит детайл, сочещ към вероятно наличие на пари в черен полиетиленов плик, но анализът установил, че резолюцията на детайла била различна от оригиналната банкнота на същата снимка“, изтъква още прокуратурата. Не става ясно защо разследващите предполагат, че въпросният плик може да съдържа пари. Но в такъв случай възниква въпросът изследван ли е и белия непрозрачен плик на същата снимка, тъй като и той може да съдържа парична сума?

Накрая държавното обвинение отбелязва, че в хода на разследването не са открити банкноти и златни кюлчета, поради което не може да се направи сравнение с тези от снимката, респективно дали същите са истински парични знаци и злато. Което отново вкарва в противоречие прокуратурата, която преди това пише, че на снимките има „истинска банкнота“ и „оригинална банкнота“.

Разследващите все пак са си направили труда да опитат да разкрият кой е изпратил до медиите част от снимките от спалнята на Борисов. „Проверен е бил електронният адрес на подателя, като е установено, че същият е временен и е съществувал само 60 минути. IP адесът свързан с подобна ел. пощенска кутия е IP адресът на мейл сървъра на доставчика на услугата“, обяснява прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране