22.10.2015 | 0:03
100 000 ваксини, внесени от Турция, са с живак
Препаратът е забранен за употреба в ЕС и в България

Около 100 хиляди дози от петвалентна ваксина, които България внесе преди няколко месеца от Турция, не са разрешени за употреба. Въпросните количества са от Euforvac-Hib, която не е разрешена в ЕС заради високо съдържание на стабилизатора тиомерсал, в който има живак. Тоест съдържанието на препарата не отговаря на Европейската фармакопея, което означава, че се приема за опасен за здравето. За това съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

В началото на т.г., въпреки уверенията на служебния здравен министър Мирослав Ненков в края на лятото на 2014 г., че страната вече няма да изпитва недостиг на ваксини, те отново изчезнаха. Тогава решение на Министерския съвет даде възможност страната да поиска 5-валентна ваксина от Турция, а в замяна й предостави БЦЖ ваксини срещу туберкулоза.

От ЦЗПЗ обясняват, че самото внасяне на въпросните дози ваксини е на ръба на закона. „Първото нарушение е от Министерския съвет, дал съгласие за приемане на дарението от южната ни съседка, второто е от турския посланик, подписал споразумението, а третото нарушение е извършил БЧК, тъй като не е съгласувал вноса с Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Според закона внос може да се осъществи само след предварително издадено разрешение от ИАЛ.

В случая ИАЛ изобщо не е издавала такова разрешение. С чл. 268а от Закона за лекарствата в хуманната медицина е отворена една вратичка, според която БЧК може да прави дарения на лекарства извън общия ред за внос. Това обаче не означава, че БЧК може да внася неразрешени за употреба лекарства. Освен това законът задължава всяко дарение предварително да се съгласува с ИАЛ, нещо което БЧК не са направили. Митническите власти също „забравили“ да информират ИАЛ за вноса на 100-те хиляди неразрешени за употреба ваксини. Така ИАЛ научава за вноса едва след като ваксините са приети в складовете на БЧК“, обясняват от ЦЗПЗ. От организацията са категорични, че ситуацията е критична и единствената възможност е Министерският съвет да поиска помощ от СЗО, която има резервен фонд за бедствия.

Комбинираната 5-валентна ваксина е против полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип Б. Тя трябва да се приложи 5 пъти – когато детето е на 2, 3 и 4 месеца, на 2 г. и на 6 г. (четиривалентна). При подлежащи на ваксиниране около 60 000 деца количеството от годните за употреба 100 хил. дози ще стигне само за една имунизация на всички и една реимунизация за малко повече от половината деца, пресмятат от ЦЗПЗ.
Половината от ваксините, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, не са разрешени за употреба в България, призна вчера здравният министър Петър Москов, независимо че във вторник отсече: „Това е абсолютно фалшива новина!“

Вчера Москов каза, че препаратите съдържат стабилизатори, но не уточни дали в тях има живак. Министърът обясни, че нямало план ваксините срещу хепатит Б да бъдат използвани в задължителния имунизационен календар, защото имало фирма, спечелила търга за ваксина срещу хепатит Б, и именно нейните препарати се употребяват. Дарените от Турция 100 хил. дози (не съдържащите живак – б.р.) били предназначени за имунизации срещу хепатит Б и щели да се използват само ако ИАЛ разреши, в случай на нужда вследствие на голям мигрантски натиск. По думите на министъра, в момента препаратите се съхранявали в складове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране