08.04.2016 | 21:37
100 000 зрители и дъжд чакат Чой в Льо Ман
Отборът на българина с 13-о време в квалификациите

При тежки атмосферни условия и пред препълнени трибуни се очаква да кара Мартин Чой в дебюта си в престижната надпревара „24-те часа на Льо Ман”, първи кръг от Световния ендурънс шампионат по мотоциклетизъм. Софиянецът е първият български пилот, който ще участва както в легендарната надпревара във Франция, така и в следващите кръгове. Стартът на пистата край Льо Ман е днес в 15 ч местно време. Прогнозите са за дъжд по време на първите 6 часа от състезанието и за температури около нулата през нощта. Състезанието ще бъде предавано по Евроспорт.

Чой кара за тима на BMW Motorrad CSEU, който е един от двата заводски отбора на BMW за този шампионат, заедно с Penz13.com.

В останалите стартове – шампионатите на България, Европа и Източна Европа, Мартин се състезава в обединения ЕKO Racing BMW Motorrad Bulgarian Team.

В квалификацията българинът, който кара с катарски лиценз, и съотборниците му Роланд Реш (Ав) и Янез Прошеник (Слвн) дадоха 13-о време. То беше оценено като успешно, предвид тактиката и задачите, поставени от ръководството на тима. BMW Motorrad CSEU и спечелилият квалификацията Penz13.com – BMW Motorrad Team, работят под обща стратегия.

„И двата тима се представиха чудесно. Разликата в класиранията е най-вече заради типа гуми, с които карахме. Ние бяхме с гуми, които ще се ползват по време на състезанието, а колегите ни – с квалификационни. Основната идея на шефовете е да имат отбор, който прави бързи обиколки и влиза по-често за смяна на гуми, и отбор, който върви с по-бавни времена, но по-сигурно. Организацията е на суперпрофесионално равнище. Има няколко листа с инструкции какво трябва да се прави при определени ситуации. Непрекъснато има брифинги и съвещания, по време на които се изчистват тактиките и стратегиите. Всичко, освен техническите неща, е подчинено на строга предварителна програма. Отборите дори се храним под час, като за пилотите има специален хранителен режим. Екипът на BMW Motorrad CSEU е от 12 човека. Никой не спира и за секунда, като роботи са. Тийм мениджърът постоянно дава заповеди по слушалките и всички „хвърчат”, сподели Чой.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране