02.05.2024 | 11:27
Живко Коцев пропява за Асен Василев
Бившият главен секретар на МВР ще отпадне от списъка с обвиняемите по делото за контрабандата

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев ще бъде един от козовете на прокуратурата по разследването за корупция в Агенция „Митници“, твърди „Филтър“. Въпреки че беше обвинен като участник в престъпната група, той остана на свобода със символичната гаранция от 20 хиляди лева. За разлика от него, ексшефката на митниците Петя Банкова е в ареста, както и Стефан и Марин Димитрови, които са били посредниците на контрабандиста Паскал с хора от високите етажи на властта.

Ще минат няколко месеца и Живко Коцев ще отпадне от списъка с обвиняемите. Или прокуратурата ще го предаде на съд, но без много доказателства, за да бъде оправдан. Всичко зависи от информацията, която ще даде за участието на Бойко Рашков и Асен Василев в корупционната схема. Той ще го направи, за да спаси себе си, твърди юрист, отлично запознат с папките по делото. Той е убеден, че Коцев ще уличи хората над него, както вече го е направил в първия ден на операцията. Тогава още главен секретар, Коцев подаде оставка и даде показания като таен свидетел. В тях посочи, че е контактувал с посредниците на Паскал от лоялност към Рашков, който обаче по това време е само депутат, няма влияние в изпълнителната власт и дори е в немилост в собствената си парламентарна група. В разпита си Живко Коцев не е разказал за ролята на Петя Банкова и за човека, който я е назначил на поста – Асен Василев. В съда, както и на комисията в Народното събрание стана ясно, че бившият главен секретар често се е срещал с Петя Банкова, но не по служебен път, а с посредничеството на Стефан Димитров, известен с пудела и пачките. Същият е ходил и при Асен Василев в Министерството на финансите.

От доклада на комисията за митниците в парламента става ясно, че срещу Живко Коцев е имало сигнали за чадър над престъпна дейност. В един от сигналите пише, че Живко Коцев е изпратен във Велико Търново със задача да подпомага нелегалната дейност на известно в криминалните среди лице, движещо контрабандните канали за цигари, както и да покровителства търговията с наркотици в областта. Посочва се, че след получен сигнал за сделка с голямо количество кокаин Живко Коцев предупреждава човека, който е разработван, след което стотици дни денонощен труд отива на вятъра. Това е посочено в писмен отговор на министър Калин Стоянов до комисията. В други сигнали срещу него, докато е бил директор на МВР в Старата столица, пише, че е изнасял класифицирана информация и неправомерно се запознава със секретни документи.

Сигналите до „Вътрешна сигурност“ в МВР са за времето, когато Коцев е назначен от Цветан Цветанов за шеф във Велико Търново, показа проверка на „Филтър“. Публична тайна е, че по това време Коцев е приближен до разстреляния през 2018 г. бизнесмен Петър Христов, който е от Велико Търново и беше един от най-верните хора на Цветанов. След като бившият втори в ГЕРБ напусна поста на министър, Коцев беше понижен и дори наказан, за да изплува отново при управлението на ПП-ДБ с подкрепата на приятеля си Атанас Атанасов. След отстраняването на Цветанов Живко Коцев се е дистанцирал от него, а по-късно се е отрекъл и от Петър Христов. Те са убедени, че Коцев ще направи същото сега и с Асен Василев, и с Бойко Рашков, за да излезе с по-малки щети от корупционния скандал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране