20.01.2024 | 10:40
11 фатални часа определиха 9 г. мандат за Атанасова и Белазелков
Колко всъщност ще е мандатът на двамата в Конституционния съд – 9 или 7 години?

Колко всъщност ще е мандатът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков в Конституционния съд – 9 или 7 години. Този въпрос ще се дискутира усилено от юристи, политици и анализатори през следващите седмици. Веднага след гласуването, което беше около 12,45 часа, Корнелия Нинова обеща да сезира Конституционния съд и прикани да се включат и другите парламентарни групи от опозицията.

Къде е проблемът 

В решението, което гласуваха, депутати написаха, че избират Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с мандат от 9 години. По конституция и закон точно толкова е мандатът на конституционните съдии.

В решението е записано още, че Белазелков влиза на мястото на Анастас Анастасов, чийто мандат  изтече през ноември 2021-а, а Атанасова на мястото на Гроздан Илиев, чийто мандат изтече през февруари 2022-а. За тези две години парламентът не откри процедура и не избра конституционни съдии на двете овакантени места. Разликата между КС и регулаторните органи е в това, че конституционните съдии веднага напускат след края на мандата, а не продължават до избора на нови. Заради това от две години КС заседаваше в състав от 10 съдии.

Преди няколко месеца президентът Румен Радев отправи питане до КС колко е мандатът на един конституционен съдия, който влиза със закъснение на освободено място – отначало ли се броят годините или се продължават.

Миналия вторник единодушно десетте конституционни съдии се произнесоха, че мандатът вече е започнал и на практика влезлите със закъснение ще са с по-къс мандат. В противен случай това може да наруши механизма на обновяване на КС.  Специфичното при тази институция е, че на всеки три години излизат по четирима конституционни съдии и влизат нови четирима – съответно назначени от президента и избрани от общите събрания на ВКС и ВАС, и парламента. Така например през есента на тази година парламентът трябва да избере още един съдия, президенът да посочи двама, а ВКС и ВАС също един съдия. Ако започналият мандат не се продължава, а стартира отначало може да се окаже в един момент, че в КС има повече от 12 съдии, а по конституция те трябва да бъдат точно толкова. Затова и КС обяви единодушно, че не индивидуалния мандат, а не нарушаването в обновяването на състава имат превес.

Решението на КС за мандатите беше обявено миналия вторник, а излезе в „Държавен вестник“ този вторник. Тук е следващият деликатен момент. Това решение важи ли за Атанасова и Белазелков и ако да, защо депутатите написаха, че техният мандат ще е 9 години.

Законите влизат в сила три дни след обнародването им в „Държавен вестник“, освен ако не е написано друго в самия закон. Това важи и за решенията на КС, пише в Конституцията. В конкретния случай решението на КС е публикувано във вторник и ще влезе в сила тази нощ – петък,  в полунощ.

По време на дебата от опозицията изразиха мнения, че се бърза с гласуването, за да се вмести изборът точно в тези три дни.

Доста юристи смятат, че при тълкувателните решения на КС срокът от три дни не важи, защото волята на съда ставала ясна още с оповестяването на решението, тоест не било нужно да се чака срокът, още повече и че решенията не подлежат на обжалване.  Други изразиха становището, че тъй като тълкувателните решения имат обратно действие, то написването на срока от 9 години е безсмислено, защото мандатът на  Атанасова и Белазелков ще е 7.  В Конституцията обаче пише, че „актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизането на решението в сила“. Трети пък предположиха, че е написано девет, защото той по принцип е толкова, но всъщност ще е седем. Така  или иначе обаче въпросът остава отворен в следващите дни и месеци, още повече„ че опозицията обеща, че праща избора в КС заради мандата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране