26.08.2018 | 11:08
13-годишно дете е сред жертвите на трагедията край Своге

16 души загинаха, 27 са ранените, а 21 са транспортирани в болница след преобръщането на автобуса

Детето, което е пътувало в преобърналия се край Своге автобус, е сред загиналите. То е на 13 години и е от село Световрачене. Именно оттам са и повечето от хората, пътували в автобус, който в събота сутрин тръгва за екскурзия.

Жертвите, ранените

В автобуса пътували 34 души с водача. Жертвите са 16 – на място са загинали 13 човека, по-късно на път към “Пирогов” починали още двама. Една жена е издъхнала, след като е приета в болнично заведение в Своге. 27 са ранените, а 21 са транспортирани в болница. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Сред тях има и хора от колите, участвали в катастрофата.

Какво е състоянието на пострадалите

Тежко остава състоянието на повечето от настанените пострадали от автобусната катастрофа, станала вчера край Своге, в трите болници – “Пирогов”,”Света Анна” и ВМА. От седемте души, настанени в болница “Пирогов”, четирима са в тежко състояние. На част от тях бяха направени операции.

От шестимата, постъпили в “Света Анна”, всички са в тежко състояние, в реанимация, съобщават от болницата. Двама души, транспортирани във Военномедицинска академия след инцидента, са мъж и жена. Мъжът е с множество травми. Пациентът е в тежко, но стабилно състояние.

В тежко състояние, с множество контузии, е пострадалата жена. И двамата пациенти са в реанимацията на Военномедицинска академия. Без опасност за живота е настаненият пациент в болница “Царица Йоана”.

“След инцидента снощи към “Пирогов” са потеглили линейки с общо 8 ранени. От тях двама починаха. Единият по време на транспортирането му, а другият – непосредствено след настаняването. Състоянието на всички останали беше овладяно, но за четирима от тях сме доста притеснени поради тежестта на съчетаните травми, които имат”, обясни на извънреден брифинг тази сутрин проф. Николай Габровски от “Пирогов”.

За момента не са нужни кръводарители, здравното заведение има готовност за спешна реакция. По-леко пострадал е шофьорът, който е настанен в болница ИСУЛ. Снощи в “Пирогов” дойде и здравният министър Кирил Ананиев, за да види какво е състоянието на пострадалите.

“От кръвния център ни уведомиха, че разполагат и са осигурили кръв от всички групи, така че от тази гледна точка няма да има проблем. Изказвам съболезнование към близките и приятелите на загиналите”, обясни Ананиев. В “Пирогов” дойде и държавният глава Румен Радев, който заяви, че за да се преборим с войната по пътищата, са нужни взаимни усилия от всички страни.

Жителите на Световрачене изкараха безсънна нощ

Кметството остана отворено, а служителите работиха до късно. Там прииждаха близки на пътуващите в автобуса. Те искаха да научат повече информация за състоянието на близките си. Служителите на кметството изготвяха списъци. До момента са събрани данните на 19 от пътниците. За един от тях вече я ясно, че е сред загиналите. Другите 18 са ранени. 15 човека обаче все още липсват от списъците.

Към 8.00 часа сутринта вчера автобусът е спрял близо до кметството. Хората слизат, за да си вземат нещо за из път. Всички са били в приповдигнато настроение и са нямали търпение да започне еднодневната им екскурзия до манастир “Седемте престола”.

Екскурзията е организирана от пенсионерския клуб и такива са се правили почти всеки уикенд. На нея е имало около 15 души от певческия състав на селото. Имало е и едно дете на 13 години. То е сред загиналите. До късно снощи хората прииждаха в кметството с надежда да намерят информация за свои близки и роднини, тръгнали на екскурзия с фаталния автобус.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране