20.06.2016 | 0:01
14 деца се удавиха в руско езеро
Разследват трагедията, страната е в траур

4 деца се удавиха в езеро в руската република Карелия, съобщиха руските медии.  След като следователите завършили проверката на телата, установили, че всички те са на деца, родени между 2002 г. и 2004 г. Това заяви Владимир Маркин, говорител на руската следствена служба, като с това опроверга предишна информация, че сред загиналите има и един възрастен.

Според Маркин, това показва, че инструкторите, които са придружавали децата са мислели единствено как да спасят собствения си живот.

По-рано днес от Регионалния център на министерството на извънредните ситуации заявиха, че загиналите в трагичния инцидент деца е можело да бъдат спасени, ако министерството е било предупредено, че групата ще плава през езерото.

Ако от лагера ни бяха предупредили за начинанието, ние щяхме да изпратим специални екипи с тях или щяхме да им забраним да влизат във водата, заради метеорологичните условия. В сегашната ситуация изгубихме ценно време, каза представител на центъра. Инцидентът стана в езеро Сямозеро, когато буря застигнала двете лодки и един сал, в които се намирали децата.

Според портала, телата на жертвите, на възраст от 12 до 15 години, са намерени от спасителен екип.

По последни данни на Министерството на извънредните ситуации, броят на загиналите е общо 14.

Кметът на руската столица Сергей Собянин заяви, че десет деца от столицата са загинала в „тази голяма трагедия, която се случи в Карелия“, позовавайки се на предварителна информация.

Екип от лекари и психолози е изпратен от Москва към мястото на трагедията, заяви още Собянин.

„Моите съболезнования към техните семейства и приятели“, написа кметът на Москва в Туитър.

Според непотвърден доклад, 36-има членове на групата са оцелели и операцията по издирването им продължава. РИА Новости, цитира източник от спасителните служби, който заявил, че 25 от оцелелите се намират на остров в езерото, а други 11 са в местно село.

Спасителни екипи с лодки и хеликоптери са били изпратени на мястото, за да евакуират оцелелите.

20 юни е обявен за ден на траур в Карелия.

Малко момиче, оцеляло след инцидента, подало сигнала за помощ, след като се добрало до село на брега на езерото в неделя, заяви полицейски източник пред руският таблоид Life News.

12-годишната Юлия разказала, че групата плавала с две лодки и сал, когато се извила бурята.

След като била изхвърлена на брега в несвяст, Юлия се събудила в неделя и вървяла сама по брега докато стигнала до село Шентема.

По пътя тя срещнала друго оцеляло момче, което била цялото в кръв и не можело да се движи.

След като оставила бележка на мястото, където го открила, тя стигна до селото, където местен жител се обадил на службите за спешна помощ.

Владимир Маркин, говорител на държавната следствена служба на Русия, каза, че двама инструктори, които са били с групата са арестувани и срещу тях вече има повдигнати обвинения за нарушаване на правилата за безопасност.

По-късно следователите заявиха, че в хода на разследването са арестувани общо четирима души – двама инструктори – Регина Иванова и Людмила Василиева, както и директорът на лагера Елена Решетова и нейният заместник Вадим Виноградов.

Туристическият отдел на Министерството на културата на Карелия обяви, че туристическа група от 51 души, повечето от които деца, е обявена за изчезнала в събота.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране