07.08.2016 | 17:22
20 жертви на пороите в Македония, 6 души са безследно изчезнали
София организира помощ за Скопие

Най-малко 20 души са загинали при снощните наводнения в столицата на Македония. Шестима се водят безследно изчезнали, а стотици са ранените.

Стихията в цифри

Над 100 души са евакуирани от засегнатите райони, основно от района на Скопие. Според властите в Македония вятърът снощи на моменти е бил с пориви над 80 км в час., а на места се излял дъжд от 95 л на кв. м.

Ръководителят на Кризисния щаб Никола Тодоров, който е и министър на здравеопазването, съобщи, че ще бъде обявено извънредно положение за 15 дни за областите Скопие и Тетово. За справяне с положението освен служителите на МВР, спецчастите на армията и Гражданска защита, участват още и екипи на Министерството на здравеопазването и на Спешната помощ.

„До момента успяхме да спасим над 100 души, които бяха блокирани и животът им беше застрашен, каза Тодоров.  Червеният кръст също се е включил в акциите за подпомагане на пострадалите. В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост – храна, вода и др. продукти.

Хората в Македония да не пият вода от чешмата

Властите в Македония призоваха хората да пият само и единствено бутилирана вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

София се притече на помощ

Междувременно стана ясно, че два екипа на аварийно-спасителното звено, под ръководството на Красимир Димитров от Столичната община в София, замина на помощ в Скопие. Отрядите са оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята от изминалата нощ. До заминаването на екипите се стигна, следа като днес столичният кмет Йорданка Фандъкова се чу по телефона с колегата си от Скопие Коце Траяновски, за да уточнят по какъв начин може да се помогне на пострадалия град.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране