11.07.2018 | 0:20
4097 деца са приети незаконно в детските градини в София

В прокуратурата е внесен сигнал за търсене на отговорност от директори на детски ясли и градини в София за незаконен прием на 4097 деца. Това съобщи председателят на Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система инж. Васил Николов, който внесъл сигнала.

Той получил данните от Столичната община (СО) по Закона за достъп до обществена информация. Общината му е отговорила на 9 май, но Николов оповестява данните сега, защото е било необходимо време за обработката им.

960 деца са без диагноза, а други 3097 – с диагноза извън допустимите. Към 10 април 4057 деца са в привилегировано положение, защото са получили предимство при приема в детските градини, без да имат право на това, обяснява Николов.

Николов посочва, че има разминаване в двете таблици, които СО предоставила по ЗДОИ. Според едната приетите деца с „хронично заболяване“ към 10 април са 7797, а според другата са 6837. Това според Николов означава, че за 960 деца общината изобщо не разполага с документи, които удостоверяват тяхното предимство, тъй като за тях в предоставената справка няма диагноза.

Диагнозите на други 3097 деца са извън списъка на МЗ със заболявания, при които децата подлежат на диспансеризация. Именно този списък, посочен в приложение 8 на Наредба 8 на МЗ за профилактичните прегледи и диспансеризацията, се ползва от СО при приема на деца с хронични заболявания. Според Николов 9 от диагнозите, с които са приемани деца, не влизат в списъка на МЗ, следователно приемът е неправомерен. Според Николов заради неправомерния прием държавният бюджет се ощетява с 8-10 млн. лв. годишно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране