21.10.2015 | 0:02
5,46 лв. данък „здраве“ върху килограм бисквити
До 78 на сто достига налогът за някои видове храни

Нов данък, наречен „обществено здраве“, ще се налага на храни, които съдържат над допустими норми сол, захар, частично хигрогенирано растително масло, кофеин. Това съобщиха на съвместна пресконференция министрите на младежта и спорта и на здравеопазването Красен Кралев и Петър Москов.

Например, ако в бисквити от 150 г солта е 1 г на 100 г продукт, то ставката за кило от тези бисквити ще е 1,55 лв. Ако захарта в същите бисквити е 25 г на 100 г, ставката ще е 0,81 лв, а ако бисквитите съдържат и частично хидрогенирано растително масло, ставката за тази мазнина ще е 3,10 лв./кг. Така излиза, че кило „вредни“ бисквити ще се оскъпят с 5,46 лв.

Процентът, с който се оскъпяват различните храни, е различен и в зависимост от процента вредни елементи в съдържанието на отделния продукт. Например за кило тестени изделия е 12%, за бисквити и супи по 10%, за снаксове и енергийни напитки 15%, за газирани напитки 31%, за имитиращи млечни продукти 78%, за сладолед и захарни продукти по 7%. Например, ако кило баница съдържа хидрогенирано растително масло, ще струва 6,98 лв., след като й е наложен данък „обществено здраве“ от 44%. Ще се облагат и майонезата, и готовите сосове, които съдържат сол повече от 1,3 г на 100 г продукт, както и шоколадът, и шоколадовите изделия със съдържание на общи захари от 40 г на 100 г продукт.

От презентацията на Москов обаче не стана ясно как ще бъде променено съотношението на „вредните“ съставки в продуктите, след като те и в момента отговарят на определен стандарт, нито как ще реагират големите международни фирми производители на изделия, които попадат под обхвата на въпросния данък.

От данъка ще са освободени кафе, чай, продукти с какао с 40% или повече от тегловното си съдържание, екстра качество желе и екстра качество конфитюр, пчелен мед, хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал, масло.

Правителствената програма за борба с вредните храни, която представиха двамата министри, цели да създаде навици за здравословно хранене, за двигателна активност и спорт, както и провеждането на кампания в училищата срещу наркотиците и алкохола. Очакванията са от налога да влизат в хазната около 150 млн. лв., като приходите ще бъдат разпределени по следния начин: 20% за обновяване на спортната база, 20% за по-добро хранене в училищата, 60% за програми за профилактика и превенция на хронични незаразни болести като сърдечносъдовите, диабета и др.

Днес започваме битката, тази битка няма да е лесна, убеден е Москов. Той представи данни от редица проучвания. Българите употребяват средно дневно 7-8 г сол, а според препоръките на СЗО трябва да е не повече от 5 г., а според проучване във Върна и Варненско дневната консумация на сол достигала 12,7 до 14,2 г. Друг пример Москов даде с енергийните напитки. Оказва се, че българските юноши са втори в ЕС след холандските си връстници по консумация на енергийни напитки. В една кутийка с такава напитка захарта е около 54 г, т.е. 13 супени лъжици. „Човек, който спори с тези данни, е идиот“, заключи Москов, след като обясни с колко биха намалели инфарктите и инсултите, ако българите се хранят здравословно.

Очакваният ефект от налога е спад на потреблението на „вредни“ храни и напитки с 27% за година. Москов съобщи, че точно такъв е резултатът в Унгария, където през 2011 г. бил въведен подобен закон. Москов подчерта, че данък „обществено здраве“ е косвен, еднофазен и целеви, и има превантивен ефект.

Най-добре би било, ако приходите от този данък са 0, коментира Москов. Според Кралев производителите ще могат своевременно да коригират съдържанието на вредни субстанции в продуктите си и да не плащат данъка. В преходните и заключителни разпоредби ще бъде записано, че се забранява рекламирането на храни, обложени с този данък.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране