02.05.2024 | 11:11
Борисов, Слави и Доган стягат коалиция в сянка
ПП -ДБ категорично остават извън бъдещата сглобка

Бойко Борисов стяга нова Тройна коалиция в сянка. Засега ПП и ДБ категорично остават извън бъдещата сглобка, която ще се гради след вота около ГЕРБ, ДПС и ИТН. Борисов все пак остави вратата за преговори с ПП отворена.

ГЕРБ и ДПС и в момента си партнират много успешно, но Бойко не иска да управлява само с партията на Ахмед Доган, за да не дразни прекомерно собствения си електорат и западните партньори. За всички е ясно, че именно Сокола е силният човек в Движението и фанатично верните симпатизанти гласуват за него, а не за моментните лидери, които и да са те. Доган назначава и уволнява водачи на формацията си само с кимване на глава.

Търси се „малък брат“, който да скрепи прегръдката между Борисов и Доган чрез неговия довереник Пеевски и да легитимира новото управление с дежурните приказки за национално съгласие. ИТН на Слави Трифонов били готови да влязат макари негласно във властта, за да изгонят омразните им ПП-та, с които развалиха рахатлъка още през лятото на 2022г.

Пък и Слави никога не е крил възхищението си към почетния лидер на ДПС, наричал го е „голям, единствен, мъдър човек“.

Разбира се, отново всячески ще се избягва думата „коалиция“, но задругата между Борисов, Пеевски и Дългия ще се сглоби с опорките за прозападната ориентация на страната плашилата за служебните кабинети, коалиция „Пудел“ и т.н., пише „Галерия“.

Трипартийното съдружие вече работи активно. Изключваме СДС от сметката, защото славната някога партия сега е само синя значка на ревера на ГЕРБ. Хората на Борисов, Делян Пеевски и сценаристите на Слави громят гръмогласно последните скандали, в които са замесени все персонажи, свързани с „Промяната“.

И скандалът в митниците, и аферата „Корал“ мачкат електорално ПП-ДБ, а Бойко Борисов и съдружници помпат мускули. Самият Борисов каза, че не е затворил вратата за преговори и с ПП-ДБ, но при неговите условия и с негови министри.

А депутатите от ГЕРБ, ДПС и ИТН вече демонстрират „заедност“, както казваше Сокола. Те например искат да знаят дали доскоро управляващите са сложили чадър над дейността на баща и син Марин и Стефан Димитрови, считани за контрабандисти с дебели връзки в МВР.

Интересно е, че същите активисти пак заедно мълчат за убийството на Мартин Нотариуса. Любопитно е още, че народните представители на Слави Трифонов участваха в освобождаването на председателя на НС Росен Желязков, но Бойко Борисов дори не ги посочи с пръст. В същото време той с гневен тон заплаши ПП-ДБ, че са „посели ветрове и ще пожънат буря“.

В задачата остават само две неравенства. Дали още някоя формация ще се присъедини към коалицията на желаещите. Соцлидерката Корнелия Нинова винаги е готова да се курдиса някъде – било като министър, било като се присламчи към идеите на „Възраждане“.

Другото неизвестно е дали ИТН ще успее да прескочи 4-процентовата бариера. Нисък дувар, но партията на Дългия може и да не го прескочи, сочат някои социологически проучвания. Затова от ГЕРБ могат да ударят рамо на Слави и тошковците, ако към 15-16 ч. следобед в изборния ден се окаже, че те остават под чертата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране