18.04.2016 | 0:01
60% гарантирана наглост от ГЕРБ
Транспортът на Столичната община се управлява лошо и потайно и новата цена на билета няма да промени това
Десислава Колева

Обидно ниско мнение имат управляващите за човешкия материал у нас. Сигурно затова смятат, че всичко може да им се размине. По-лошото е, че май са прави. Вземете столичните общински съветници и кмета Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. За втори път след спечелване на изборите ни предлагат един и същ филм – без нито един сериозен аргумент бъркат дълбоко в джоба ни. През 2012 г. общинарите увеличиха цената на паркирането в „синята зона“ със 100%. Изборите тъкмо бяха минали, кандидат-кметът Йорданка Фандъкова както винаги е била категорична през 2011 г. (по време на предизборната кампания), че платеното паркиране не трябва да поскъпва. Имате ли усещането, че това подобри със 100% парирането в центъра или пък че повечето събрани пари са инвестирани в тротоари, паркинги, улици? Но и тук интересното предстои – вече се говори за въвеждане на платено паркиране и по кварталите.

През 2015 г. Фандъкова пак е кандидат за кмет и някак все забравя да спомене наред с изтъкването на постиженията в транспорта – метро, нови автобуси и пр., че градският транспорт е недофинансиран и е належащо да поскъпне още напролет. При това с много.

От 1 юни билетът за градския транспорт ще поскъпне с 60%, а глобата за нередовен пътник – със 100%, на 40 лв. Актът също се увеличава двойно – на 200 лв. Цените на всички карти се запазват освен една малко позната вариация – годишната карта със снимка поевтинява от 500 на 365 лв.

Драстичното поскъпване е против всяка логика, но още по-тревожното е, че се прокарва без сериозна икономическа обосновка. Затова, вместо да спорят с разчети и числа, общинарите разделиха хората на гости и софиянци и заговориха за „морал“, „сигурност на пътниците“ и „кръстосана еластичност“. Прошко Прошков от ДБГ, който заедно с колегите си от СДС осигури необходимите пет гласа на ГЕРБ, за да прокарат решението, дори заяви, че „целта е скорост и удобство“. Ако от цената на билета зависят всички тези неща,

защо не я направят 10 лв.?

В дебата пък Фандъкова ту обясняваше, че поскъпването на билета е икономическо решение, ту че е политическо. Но от нея както винаги поемане на отговорност не може да се иска. Черешката на безумните аргументи даде шефът на транспортната комисия Екатерина Йорданова (ГЕРБ), според която билетът се ползвал от много малко хора, основно гости и туристи в столицата, а за ограничаването на гратиса и плащането на глобите ще се разчита на морала.

Горивата сега са рекордно евтини, градският транспорт е нереформиран – електронната тикет система се чака поне от десетина години, градът е миниран от затворени улици заради строежа на метрото, а останалите са едва проходими от задръствания. „Целта на поскъпването е да се покрие част от дефицита в системата, да се инвестира в нея, да се изгради цялостна интегрирана система, да има след 2 години адаптивна и честна политика за тарифиране“, коментира Прошков. А не е ли по-редно да се направи честна тарифа, преди да се вдигат цените? Да вземем пример от друг кмет на ГЕРБ – в Бургас. Там също билетчето поскъпва на 1.50 лв., но заедно с това заработва и тикет система с електронно билетче от 95 стотинки и нощни автобуси, в които се пътува срещу 2 лв.

На този фон Столичната община се готви да гарантира 169 млн. лв. приход за следващите години на фирма без лиценз за превозваческа дейност, като й подари без конкурс 16 от автобусните линии. Сагата е дълга, но накратко: собственикът Росен Илиев е същият, който с още двама бизнесмени беше записан през 2008 г. да разпределя задкулисно линии със зам.-кмета Велизар Стоилов. След разразилия се скандал конкурсът беше разтурен, а Илиев заведе дело срещу общината за 15 млн. лв. То още не е приключило, но съветници от ГЕРБ, БСП и СДС

превантивно вдигат бялото знаме с „благородната“ цел

– вместо да платят 15 млн. лв. за нищо, да дадат 169 млн. лв. за „извършване на услуга“. Към тази сделка тип „кон за кокошка“ трябва да добавим още една крупна сума – Центърът за градска мобилност взе миналата година заем от 81 млн. лв., който ще изплаща в следващите 12 години.

Нито една от тези суми не присъства в т.нар. икономическа рамка, която по липсата на всякаква логика мина тържествено през комисиите в общината една седмица след решението за поскъпването на билета, въпреки че уж двете са свързани. В нея обаче Центърът за градска мобилност изтъква, че билетът струвал реално 1.64 лв. Като стане 1.60 лв., ще има 15 млн. лв. на година допълнителни приходи. С единичен билет пътували „едва“ 15% от всички пътници. Колко са всички пътници, няма как да кажем, защото в рамката тези числа липсват. Около 62% пътуват с различни преференциални карти – това са пенсионерите, студентите, учениците. Ясно е, че това е основната група от хора, които ползват градския транспорт. Те са един вид гарантирани на общината. Така че, вместо да гледат към тях, съветниците трябва да хвърлят всички усилия да качат на градския транспорт повече от активните столичани – работещите,

които сега пътуват с колите си

Целта обаче сякаш е точно обратната – да ги откажат завинаги от трамвай и метро. Или поне от билетчето.

ГЕРБ сега твърдо отбива всякакви аргументи, че е абсурдно билетчето да поскъпва при сегашните цени на горивата. Разходите за гориво в транспорта били само 8%, казват от Центъра за градска мобилност. Тогава защо през 2008 г., когато пак ГЕРБ вдигна цената с 42% и направи билетчето левче, кметът Бойко Борисов се оправдаваше именно с поскъпването на горивата? А и в автобусния транспорт тези разходи са 18%.

Поскъпването не може да се обясни и с другите данни за разходите на транспортните дружества под шапката на ЦГМ. Според разчетите например разходите за персонал в метрото намаляват с 5% до 48% от общите разходи, при автобусите се задържат на около 43%, а в електротранспорта леко се покачват – с около 4%. Не може да се оправдае и с „мащабните инвестиции“ в транспорта, защото новите трамваи и метрото се строят с европейските фондове, а нужното съфинансиране често се осигурява от държавната хазна, а не от общинската.

И да се абстрахираме от сметките, Столичната община едва ли би могла да намери по-неподходящ момент да отваря дума за увеличение на цената на билетчето. Задръстванията в центъра заради строежа на метрото са безобразни, а на единствения булевард, свободен от коли – „Витоша“, сякаш непрестанно има митинг. Въздухът в София е сред най-мръсните в ЕС и вместо да се подобрява, положението се влошава. В тази ситуация кметството трябва да прави всичко възможно да качи хората на градския транспорт. Но вместо например да намали редовните карти – тези без преференции, за да ги направи по-популярни, общината по своята сбъркана логика вдига цената на билета, за да накара хората да купуват карти. Да не споменаваме, че според някои представители на ГЕРБ като Екатерина Йорданова по-високата цена на билета и двойната глоба ще намали „гратиса“. Впрочем глобата вече бе увеличена от ГЕРБ през 2012 г. двойно – от 10 лв. стана 20 лв. Дали това помогна за намаляване на гратисчиите и за по-висока събираемост? Познахте, не помогна. Гратисчиите и тогава, и сега продължават да са около 10% от пътуващите.

Според съветниците от БСП транспортните дружества на София се управляват лошо. За публиката е безспорно едно – че се управляват на тъмно. Сега в Центъра за градска мобилност ще започнат да потъват още повече пари, но не е ясно какво ще промени това. С 1.60 лв. билет София изпреварва вече редица европейски столици. По скъпотия спрямо доходите, а не по чист и удобен градски транспорт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране