12.02.2024 | 19:37
70 000 българи са като Нотариуса – със сменено ЕГН, така преодолявали черните печати
Преди присъединяването на България към ЕС този подход бил често прилаган, стана ясно от думите на регионалния министър Андрей Цеков

Смущаващи данни, че над 70 хил. българи са със сменено ЕГН изнесе регионалният министър Андрей Цеков. Току-що той говори пред журналисти в Смолян за проверката на случая със смененото ЕГН на Мартин Божанов-Нотариуса.

„Това, което аз зная, без да съм получил доклада, е че въпросното ЕГН е било променено, ако не ме лъже паметта през 1999 г. или 2000 г. Конкретните данни вероятно ще ги получа тази вечер като се прибера. Само че тук бих искал да кажа следното: Не е необичайна новина, че има хора с променено ЕГН. Данните, с които аз разполагам са, че такива са над 70 000 души в България. Промяната на ЕГН става въз основа на съдебен акт, по реда на охранителните производства за установяване на факти по гражданско –процесуалния кодекс. За съжаление този тип исково производство, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използвано основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално. Тоест използвана е била съдебната система чрез този иск за установяване на факти да се променя рождена дата. Става относително просто – водят се няколко свидетели, които да свидетелстват, че лицето се е родило не на първи, а на втори например. Променя се след това ЕГН-то и абсолютно нови лични данни получава лицето. Най-вероятно проверката в МРРБ ще установи наличието на подобен съдебен акт. От там нататък ще трябва да се види кой е този съд и на базата на какви доказателства е извършил тази промяна“, коментира министър Цеков.

По-рано днес вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че има изградени няколко версии за убийството на митичната фигура в ъндърграунда Мартин Божанов-Нотариуса и непрекъснато се събирали факти и обстоятелства.

Във връзка с частния клуб „SS”, свързван с Мартин Божанов, с неговата дейност и членове, Калин Стоянов отбеляза, че няма напредък. Министърът допусна, че всичко ще се изясни в рамките на проверката от временната парламентарна комисия. По-рано днес правосъдният министър Атанас Славов заяви, че ще инициира дисциплинарни производства срещу магистрати, за които се докаже, че са посещавали клуба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране